Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH žalbu na odluku o ukidanju pritvora lideru Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudinu Radončiću zbog kršenja mjera zabrane koje su mu određene nakon puštanja iz pritvora, potvrdio je Srni Radončićev advokat Asim Crnalić.
Crnalić je rekao da će danas podnijeti odgovor na žalbu Tužilaštva, dodajući da ne može govoriti o tome šta piše u podnesku Tužilaštva.

Sud BiH nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora Radončiću i on je u srijedu, 17. febuara, uz mjere zabrana napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa saslušanim svjedocima, kao i približavanja njima na udaljenosti manjoj od 100 metara, pušten iz pritvora.

Radončiću je izrečena i zabrana međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radončića, članova SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 5. februara, ova lica tereti da su, između ostalog, postali članovi grupe koju je organizovao i njome rukovodio Radončić, te da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Uhapšen je 25. januara od kada se do 17. februara nalazio u pritvoru.