Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH već devet mjeseci ne može da izabere sudije Suda BiH, a konkurs je raspisan treći put jer se nisu prijavili zadovoljavajući kandidati.
Dugotrajna procedura za izbor sudija Suda BiH u pravosudnim krugovima otvara pitanje zbog čega se kvalitetan kadar ne prijavljuje, odnosno kako je moguće da niko od kandidata ne ispunjava uslove, piše Birn.

Neki smatraju da je ovakva situacija rezultat prošlogodišnje promjene pravila VSTS-a prilikom izbora.

Prema postojećoj sistematizaciji, Sudu BiH nedostaje šest sudija. Osim toga, iz ove institucije zatraženo je još devet novih sudija da bi se odgovorilo na stalno povećanje broja tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso smatra da su iskusne kolege obeshrabrene dosadašnjim načinom izbora i imenovanja. “U dosadašnjoj praksi, vrlo često su sudije i tužioci koji su imenovani na nivo BiH bili bez potrebnog iskustva i rezultata rada”, ističe Kreso.

Ona napominje da je u međuvremenu promijenjena praksa pri izboru kadra u pravosuđu i da je to veliki korak za VSTS.

Ova institucija je u maju prošle godine najavila “revolucionarni iskorak u objektivizaciji procesa imenovanja sudija i tužilaca u BiH”.

Prema novom sistemu izbora, 80 odsto ocjene kandidata zasniva se na pisanom testu, a samo 20 odsto na osnovu razgovora sa kandidatima.

Konkurs za troje sudija Suda BiH raspisan je u martu 2015, a na posljednjem konkursu u januaru ove godine broj upražnjenih sudijskih pozicija dostigao je pet. Osim toga, ranije je raspisan konkurs i za jednog dodatnog sudiju.

Imenovanje sudija odgađa se od kraja maja 2015. godine. Polovinom juna je odlučeno da se ponovo raspiše konkurs, a nakon nekoliko sjednica na kojima je odgođeno njihovo imenovanje, konkurs je ponovo poništen, i u januaru ove godine objavljen je novi.

“Konkurs za izbor sudija Suda BiH raspisan je treći put jer poslije provedene procedure, prema ocjeni Savjeta, nije bilo kandidata koji bi zadovoljili potrebe ovog suda, a koje se ogledaju u posjedovanju iskustva u radu na predmetima ratnih zločina, odnosno na krivičnim predmetima”, naveo je u pisanom odgovoru predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Iz ove institucije nisu mogli navesti imena prijavljenih kandidata, jer smatraju da se time krši pravo na zaštitu ličnih podataka.

SRNA