Novi kandidat za ministar branitelja u Vladi Hrvatske Milijan Brkić ima problem sa zakonom – sudija Upravnog suda smatra da je Brkić falsifikovao 70 odsto diplomskog rada.Nakon upoređivanja dva diplomska rada, proizlazi da je Brkić zaista prepisivao iz diplomskog rada Stanka Tomića – navodi sudija Upravnog suda u Zagrebu Tamara Bogdanović.

Afera traje još od prošle godine kada je ukinuto rješenje Visoke policijske škole o oduzimanju diplome sekertaru HDZ-a Milijanu Brkiću i naloženo vještačenje.

Sud kod ocjene zakonitosti tog rješenja prvo provjerava da li ga je donijelo nadležno tijelo ili ovlaštena osoba, navela je Tomićeva i pojasnila
da je odluku u ime Visoke policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće, koje je to trebalo da učini po poslovniku.

S obzirom da je lider HDZ-a Tomislav Karamarko najavio da će upravo Brkić zamijeniti Miju Crnoju, koji je “pao” zbog falsifikovanja mjesta boravka i sumnje da je na taj način izbjegavao porez, u Hrvatskoj se sprema nova politička afera.

“Ako se dokaže da je Brkić falsifikovao diplomski rad, zatražićemo da odustane od kandidature za ministra”, najavljuju iz “Mosta”, koalicionog partnera HDZ-a.

Nakon objavljivanja afere prošle godine, Karamarko nije želio da smijeni svoju “desnu ruku” u stranci, već je najavio da će sačekati odluku Visoke policijske škole o poništenju Brkićevog diplomskog rada.

Brkić je tako i dalje vršio dužnost sekretara stranke, a sada je predložen za ministra.

Hrvatska vlada suočava se sa trećom ministarskom krizom za svega mjesec dana rada.

Kadar HDZ-a Mijo Crnoja imao je problema sa zakonom prije imenovanja, a nakon doakza da je falsifikovao mjesto boravka morao je da ode pod velikim pritiskom medija.

Mediji su otkrili i da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, takođe kadar HDZ-a, svojevremeno bio dio uredničkog tima lista “Nezavisna Država Hrvatska”.

On je u svojim tekstovima veličao ustaše, Handžar diviziju i šehide /mučenike za vjeru/, ali je, uprkos zahtjevima dijela javnosti, i dalje ostao ministar.

SRNA