Plata od 190.000 novozelandskih dolara godišnje (oko 115.000 evra), uz tri meseca odmora i slobodne vikende nije bila dovoljna da u mestu Tokoroa na Severnom ostrvu nađu novog lekara.

Dr Alen Keni, vlasnik lokalne ordinacije u kojoj je posao procvetao poslednjih godinu dana, kaže da uprkos svim ovim beneficijama, četiri meseca ne može da nađe lekara koji bi mu pomogao, iako je ponudio čak i pola svoje ordinacije.

– Ima sve više posla i ne mogu sam da postignem. Zarada je neverovatna i što više pacijenata ima, biće još veća. Volim svoj posao i želim da nastavim da ga radim, ali bukvalno razbijam glavu o zid pokušavajući da nađem nekog s kim ću podeliti obaveze – kaže ovaj lekar koji trenutno na spisku ima čak 6.000 pacijenata.

Ovaj doktor već ima 61 godinu i smatra da ako nastavi istim tempom, neće moći dugo da izdrži.

– Kad je ovako teško da nađem pomoć, kako li će tek naći zamenu za mene kad više ne budem mogao da radim – pita se Keni.

Lekari na Novom Zelandu u proseku primaju između 150 i 200 hiljada novozelandskih dolara godišnje. Kao razlog za nedostatak interesovanja za poziciju u Tokoroi nadležni navode izolovanost lokacije, slab izbor škola i ruralno okruženje.

24sata