Od 12 osnovnih škola u Prijedoru, u šest će biti organizovan pripremni program za buduće prvačiće, bilo uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bilo u vlastitoj organizaciji.
Program je za roditelje besplatan, počinje u ponedjeljak, 29. februara, i trajaće do kraja maja.

Od četiri gradske škole pripremni program realizovaće samo Osnovna škola /OŠ/ “Branko Ćopić” i to sa jednom grupom u centralnom objektu i jednom u područnom odjeljenju u Gomjenici.

OŠ “Petar Kočić” Prijedor još očekuje odgovor Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da ovaj program organizuje u područnim školama u Gornjoj Puharskoj i Gornjim Orlovcima.

“Roditelji sa ovih područja veoma su zainteresovani za ovaj program, a i mi smo spremni da za potrebe tog programa stavimo u funkciju donaciju organizacije `Spasimo djecu` vrijednu 5.000 KM koju smo dobili prije dvije godine, te se nadamo da će nam biti odobrene te dvije grupe”, rekla je direktor ove škole Gorana Reljić-Bosančić.

Direktor OŠ “Jovan Cvijić” iz Brezičana Olivera Brdar-Mirković rekla je da će u ovoj školi biti organizovan pripremni program u trajanju od mjesec dana nakon proljećnog raspusta, kao što je to rađeno i prethodnih godina, a da, zbog malog broja đaka prvaka, škola program realizuje vlastitim snagama.

Direktor OŠ “Branko Radičević” iz Petrova Milosava Pranić rekla je da je ovoj školi Ministarstvo odobrilo program i da će biti formirana jedna grupa od dvadesetak đaka.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske Branko Babić rekao je da će u programu učestvovati 40 đaka. “Među njima je i pet-šest budućih prvačića koji ne pripadaju našem upisnom području, ali će pohađati program kod nas jer školama kojima pripadaju program nije odobren zbog malog broja prvačića”, kaže Babić.

Direktor OŠ “Kozarac” Mirzet Mujčić rekao je da će u programu učestvovati 25 đaka, dok će u OŠ “Ćirilo i Metodije” iz Trnopolja, prema riječima direktora Zdravka Jankovića, učestvovati 10 đaka u područnom odjeljenju u Gornjim Garevcima.

SRNA