SAD su spremne “da se bore i da pobijede” Rusiju u Evropi ukoliko to bude neophodno, izjavio je šef komande SAD u Evropi, general Filip Bridlav.

“Spremni smo da se, ukoliko to bude neophodno, borimo i pobijedimo”, rekao je Bridlav obraćajući se Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma SAD, koji se bavi temom suprotstavljanja “ruskoj agresiji” u Evropi.

“Ne želimo da ratujemo, ali smo dužni da raspolažemo mogućnostima za to”, objasnio je general govoreći o neophodnosti povećanja vojnih snaga u Evropi.

Ranije u januaru komanda oružanih snaga SAD u Evropi objavila je obnovljenu vojnu strategiju na evropskom kontinentu koja podrazumijeva obuzdavanje Rusije i podršku NATO-u.

Bridlav je, takođe, rekao da SAD proučavaju mogućnost obuzdavanja Rusije na Arktiku, ali da zasad nisu spremne da kažu kako bi to mogle da ostvare.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da Rusija ne namjerava da se bavi militarizacijom Arktika i da su njena dejstva u tom regionu suzdržana, ali neophodna.

Posljednjih godina Rusija je počela aktivno da osvaja svoje sjeverne teritorije, što uključuje dobijanje uglja, kao i razvoj Sjevernog morskog puta koji u sve većoj mjeri postaje alternativna maršruta iz Evrope u Aziju.

Prema riječima vicepremijera Rusije Dmitrija Rogozina, zadatak Rusije nije da militarizuje Arktik nego da realizuje svoje ekonomske interese u njemu.

RTRS