Pripadnici CJB Doboj uhapsili su Borisa i Stanka Jerinića zbog onemogućavanja predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u izvršenju službenih radnji u mjestu Raškovci u opštini Stanari.

Jerinić je uhapšen zato što je sa grupom građana protestvovao protiv eksproprijacije zemljišta u Stanarima za potrebe Rudnika i termoelektrane Stanari.

“Pružio sam pasivni otpor, vezan sam lisicama, uveden u maricu i doveden u policijsku stanicu. Nakon određenih procedura pušten sam nakon dva sata. Lišen sam slobode zato što sam kao građanin i vlasnik svoje zemlje kako bi uveli investitora u moj posjed. Prije toga su donesena određena rješenja od Vlade RS, Geodetske urpave koja su nezakonita i neustavna jer ja nisam bio obaviješten o provođenju eksproprijacije. Desilo se jedno udruživanje institucija i privatnih lica kako bi došli do moje imovine na nezakonit način”, rekao je Jerinić za N1.

On je dodao da je to nedopustivo te da je siguran da će pravosudni organi reagovati.

“Podnijeću krivične prijave protiv predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović koja je potpisala to rješenje, Geodetske uprave, Pravobranilaštva RS, investitora EFT-a i MUP-a RS. Imam određene sumnje kada vidim kako se zloupotrebljavaju institucije Srpske i sve mi govori da Milorad Dodik ima 50 posto vlasništva EFT-a”, rekao je Jerinić.

Press