Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić uzeo je slobodan dan, da bi izveo predstavu za javnost u selu Raškovci kod Stanara.

Јerinić se suprotstavio službenicima Geodetske uprave, iako ga je obavijestila da će, ako i ovaj put pruži otpor, odluka Vlade o eksproprijaciji biti sprovedena uz asistenciju policije.

Uz prisustvo TV kamera, Јerinić je onemogućio sprovođenje odluke. Zbog toga je bio priveden i saslušan, a zbog narušavanja javnog reda i mira zaradio je prekršajnu prijavu. Optuživši institucije Republike Srpske za nezakonitost koju, kaže, sprovode po nalogu SNSD-a, Јerinić je najavio tužbu protiv Vlade i premijerke Željke Cvijanović. U SNSD-u odgovaraju da je ovo još jedna loša predstava SDS-a i Јerinića.

Ovakvim postupkom Јerinić je iskazao svoje nezadovoljstvo i pružio otpor najvećem energetskom objektu sagrađenom u posljednjih 40 godina na području bivše Јugoslavije – Termoelektrani u Stanarima. Nakon privođenja i saslušanja u policiji, on je sazvao konferenciju za novinare, da bi vlast i institucije optužio zbog, kako tvrdi, terora građana. Uvjerava da ne spori izgradnju cjevovoda na parceli njegovog oca i strica, ali traži da se poštuje zakon.

Sve je sprovedeno po zakonu, odgovarili su u Geodetskoj upravi. U toku je sprovođenje postupka o utvrđivanju naknade. Ako se dogovor ne postigne, naknadu će utvrđivati Osnovni sud u Doboju. U tamošnjoj područnoj jedinici Geodetske uprave pojašnjavaju da Јerinići i dalje ostaju vlasnici parcele i da je riječ o nepotpunoj eksproprijaciji.

Prema riječima Nenada Paleksića, šefa područne jedinice Geodetske uprave, preko te nepokretnost treba da se izgradi potisni cjevovod za potrebe gradnje.

Šta je onda razlog ovakvog Јerinićevog otpora? Saznajemo, da je riječ o ucjenama i uhljebljenju kadrova SDS-a u TE Stanari.

Paleksić navodi da su tokom samog postupka eksproprijacije upoznati da su oni postavljali određene zahtjeve prema TE Stanari, kao zaposlenje članova njihovih porodica, a to su pitanja TE i Geodetska uprava se ne miješa u taj postupak.

Јerinić, kao i njegov stranački šef, sve okreće na priču o obračunu tajkuna sa građanima. Dok je Јerinića salušavala policija, 80 službenika gradske administracije, vatrogasne službe i Doma zdravlja u Doboju, po nalogu SDS-a, napustilo je radno mjesto i podržalo Јerinića. Kada je završeno saslušanje, Јerinić je opštužio institucije da su sve postupke u vezi eksproprijacijom zamljišta sproveli bez njihovog znanja. Međutim, u Geodetskoj upravi ga demantuju. Dokumentovali su rješenje na koje stvarni vlasnici parcela nikad nisu uložili žalbu. Na istoj konferenciji za novinare, Јerinić poput Dragana Mektića, mijenja mišljenje.

Јerinićev perfomans pozdravile su sve opozicione stranke u Srpskoj, istovremeno osudivši ponašanje policije zbog privođenja. Nebojša Marić, potpredsjednik SDS Doboj, kaže da će “ako nastavi vlast ovako da radi iz pasivnog otpora preći u aktivni otpor”.

Ponašanje Јerinića, Luka Petrović (SNSD) nazvao je loše izrežiranom predstavom praćenom kamerama. Optužio je Mladena Bosića da rušenjem Milorada Dodika van izborne trke, ruši i privredu Republike Srpske. “Mladen Bosić je sa terena izdaje srpskih nacionalnih interesa, kriminalizacije svega i svačega krenuo u otovoreno podrivanje finasijske i privredne stabilnosti Srpske. Upravo SDS i Mladen Bosić prvo su napali Pavlović banku, inače stranu investiciju u Republici Srpskoj. Izgleda da je na red došla još jedna strana investicija, kao što je RiTE Stanari, od koje praktično živi cijeli taj kraj, a od koje Republika Srpska ima i imaće veliku dobit”.

Kako god, Termoelektrana Stanari najveća je strana investicija na ovim prostorima u posljednjih 40 godina, vrijedna milijardu KM. Ko god pričao drugačije loši su im argumenti, jer je oživjela Stanare i znači posao za hiljadu radnika.

RTRS