Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je 1. mart, takozvani “dan nezavisnosti BiH”, ozbiljna politička i istorijska podvala koja se želi nametnuti kao gotova stvar.
“U svakom slučaju, 1. mart tada, te 1992. godine bio je ozbiljna politička podvala, a insistiranje na njegovom proslavljanju u FBiH danas je ozbiljna politička i istorijska podvala koja se želi nametnuti kao gotova stvar”, istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da 1. mart svakako nije praznik koji bi mogli da prihvate i Srbi, pa čak i uobičajeno ponašanje koje podrazumijeva da nekom drugom čestitate taj praznik u ovom slučaju je apsolutno nemoguće, jer je taj dan bio uvod u ogromna stradanja svih na ovim prostorima, naravno i Srba, koji su u ratu koji je nastao nakon toga dali 29.000 žrtava.

“Srbi nisu podržali 1. mart, niti će ga ikada podržati. Za Srbe je to bio crni dan jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat na svadbi koja je za Srbe veoma važan događaja. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije najvažnijeg člana tih svatova”, istakao je Dodik.

On je rekao da 1. mart kao politička poruka nikada nije dosegla do Srba i nikada neće ni doći, te izrazio zahvalnost predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH na načinu kako tretiraju taj datum.

“Ovaj datum više govori o BiH kao projektu koji se kao takav od početka nameće Srbima, a sublimira se najviše u toj priči o 1. martu, koji pokušava da se nametne kao neki opštevažeći praznik. Oni koji vape, a vidim da ih u FBiH ima, da jednog dana taj datum bude prihvaćen i kod Srba poručujem da od toga nikada neće biti ništa”, istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da nema te institucije i političara u Srpskoj koji bi bio spreman da to učini, jer je taj datum isuviše simbolički vezan za stradanje Srba na ovim prostorima, za raspad Jugoslavije, nametanje BiH koja nije po volji Srba.

“Sve se skupilo u tom jednom danu koji iz godine u godinu sve više pobuđuje samo neugodna sjećanja i još više nas učvršćuje u uvjerenju da ta politička podvala ne može da prođe”, istakao je predsjednik Dodik.

On je ocijenio da dio BiH koji slavi 1. mart poručuje ostalima da je BiH samo za njih, a da drugi nisu dobrodošli u BiH.

“Prvi mart znači i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane onako kako oni to žele tačno”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je 1. mart za Srbe jedan običan dan u radnom smislu, dakle radan, ali svakako dan tuge i sjećanja na početak jednog ogromnog rata koji Srbi nisu željeli, ali u kojem su satanizovani i u kojem su stradali zajedno sa drugim.

“Prvi mart kao simbol političke poruke koji se šalje iz dijela BiH u kojem se obilježava kao praznik apsolutno je na fonu onoga što jeste BiH – neuspješna država, potpuno podijeljena po svemu, pa i po praznicima. Poznato je da u BiH nema nijedan zajednički praznik koji se slavi kao odraz zajedničkog istorijskog trenutka za sve narode u BiH, jer su uvijek bili podijeljeni kroz istoriju, a tako je bilo i 1. marta. Jedino se zajedno slavi Nova godina i Dan pobjede i ništa više. Svi imamo svoje vjerske i druge praznike i posebno ih slavimo i obilježavamo i tako će i ostati, kao sinonim podijeljene BiH do kraja dok se ne shvati da ona kao takva ne može da egzistira i da opstane”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

SRNA