Vlada Republike Srpske odbacila je inicijativu Savjeta ministara BiH za uspostavljanje fonda za preduzetništvo i razvoj BiH jer smatra da je u potpunosti neustavna.

Vlada smatra da predviđena rješenja u vezi sa uspostavljanjem, organizacijom, nadležnostima i načinom finansiranja fonda nisu u skladu sa nizom zakonskih rješenja u BiH kojima je regulisana ova materija.

U Informaciji o ovoj inicijativi, koju je Vlada danas usvojila, navodi se da bi predviđeni pravni osnov za uspostavljanje fonda bio Zakon o Fondu za preduzetništvo i razvoj BiH, kao leks specijalis, bez daljeg konkretizovanja predmetnog zakonskog akta ili navođenja ustavne osnove za njegovo donošenje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

VLADA UTVRDILA NACRT ZAKONA O ЈAVNIM TUŽILAŠTVIMA SRPSKE

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o javnim tužilaštvima Srpske kojim se uređuju organizacija, nadležnost i ovlaštenje javnih tužilaštava, uslovi i mandat za vršenje tužilačke funkcije, pitanje uređivanja tužilačke uprave, kao i sredstva za rad tužilaštava u Srpskoj. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske usvojen je na sjednici Narodne skupštine Srpske u maju prošle godine i tim aktom su osnovani Okružni sud u Prijedoru i Okružni privredni sud u Prijedoru. S obzirom da organizacija okružnih tužilaštava prati organizaciju okružnih sudova, ovim zakonom je osnovano Okružno tužilaštvo u Prijedoru, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala usvojen je na sjednici Narodne skupštine Srpske u februaru i njime se osniva Posebno odjeljenje tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, za razliku od važećeg zakona kojim je Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

ZA BANjSKU REHABILITACIЈU BORAČKIH KATEGORIЈA 300.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na Projekat banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog rata Republike Srpske za ovu godinu za koji je predviđeno 300.000 KM.Za realizaciju projekta iz ove odluke zaduženo je Ministarstvo rada i boračko–invalidske zaštite.

Vlada je utvrdila i Nacrt strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016–2025. godina, čiji je opšti cilj efikasno upravljanje putnom mrežom, koje je usklađeno prema realnim potrebama, sa stručnim i tehnički opremljenim kadrom, te razvoj putne mreže u Republici Srpskoj do 2025. godine.

Ovom strategijom definiše se trenutno stanje putne mreže, osnovni ciljevi razvoja, i načini njihove realizacije, a pri njenoj izradi imao se u vidu i dugoročni cilj Republike o približavanju, odnosno pristupanju EU, polazeći od dokumenta Bijela knjiga “Evropska transportna politika za 2010. godinu: Vrijeme odluke”.

RTRS