Snažna eksplozija odjeknula je u centru Ankare, saopštio je televizijski kanal NTV.

Prema prvim još nepotvrđenim informacijama, najmanje 28 osoba je poginulo, a 60 ranjeno.

Eksploziv koji je bio podmetnut u automobil aktiviran je dok je pored njega prolazio kombi sa vojnicima, prenose turski mediji. Izvori turskih službi bezbjednosti tvrde da iza napada stoji zabranjena Kurdska radnička partija (PKK), prenosi Rojters. Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik napisao je na Tviteru da je da ta eksplozija u blizini parlamenta, zgrada vlade i vojnog generalštaba, predstavlja “akt terorizma”.

Turska televizija NTV javila je da se eksplozija dogodila u vrijeme najgušćeg saobraćaja, kada se ljudi vraćaju s posla, a vozilo je eksplodiralo u blizni sjedišta vojske dok je pored njega prolazio kombi sa vojnicima, prenosi AP. Televizijski snimci pokazuju velik oblak crnog dima iznad grada i nekoliko zapaljenih vozila. Policija istražuje uzrok eksplozije, sumnja se da se radi o bombaškom napadu. Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je planirani odlazak u Brisel nakon eksplozije u Ankari, izjavio je neimenovani zvaničnik iz njegoveog kabineta.

Umjesto puta on je otišao na bezbjednosni sastanak s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim zvaničnicima. Anadolija javlja da je Vlada zabranila da se u medijima emituju ili objavljuju eksplicitne slike mrtvih i ranjenih sa mjesta eksplozije. Turska je uvodila slične zabrane poslije ranijih napada.

Zvaničnici EU i NATO osudili su ovaj posljednji teroristički napad u Ankari. Prema društvenim mrežama, očevici eksplozije javljaju da je u Ankari jeziva situacija i da se na autobuskoj stanici mogu videti mrtva tijela. Pojedini mediji prenose da se u centru Anakre čula i pucnjava.

Policija je opkolila mjesto nesreće, gdje pristužu vozila hitne pomoći i vatrogasne jedinice koje se bore s vatrom.

turska eksplozija (2)