Nekoliko stotina mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići, kao i brojni gosti iz Prijedora i Banjaluke, prisustvovali su danas manifestaciji “Kozarske poklade 2016” koja se održava desetu godinu zaredom.
Inicijator obnavljanja “Kozarskih poklada”, čije održavanje je bilo prekinuto 1941. godine, Slobodan Radulj rekao je da je sa grupom mještana Verića, odakle je rodom, prije deset godina odlučio da obnovi ovu manifestaciju, ali da niko nije sanjao da će dostići ovaj nivo, okupiti ovoliko ljudi i postati turistička atrakcija Republike Srpske.

“Moji stari su pričali kako su sve do 1941. godine, na nedjelju uoči časnog posta, dolazili pred crkvu, donosili najbolje što su imali od hrane i pića, obično rakiju, pršut i slaninu, i častili se s kumovima i prijateljima. Bivao je to dan kada su se mirili oni koji su bili posvađani”, naglasio je Radulj.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao da dodatni značaj manifestaciji daje i čenjenica da su njeni organizatori dvije turističke organizacije, Prijedora i Banjaluke i dva sela, Verići i Bistrica, sa područja ova dva grada.

“Ovo je znak da se takve manifestacije mogu organizovati i da nema nikakavih prepreka, opštinskih i bilo kakvih drugih, a pored njegovanja običaja, ova manifestacija ima i turistički značaj jer ovdje dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i sa drugih prostora da vide običaje u Potkozarju”, rekao je Pavić.

Jerej Igor Marić, paroh parohije koja obuhvata sela Bistricu u Prijedoru i Veriće u Banjaluci, rekao je da je sve veće interesovanje i sve veći broj posjetilaca dokaz da je manifestacija prepoznata, i kao vjerski i kao svetovni događaj.

“Mi pravoslavni Srbi trebamo da se vratimo svojim korijenima i da se okupljamo oko svojih crkava i ovdje u parohiji imamo ovu manifestaciju koja ima za cilj da oživi naše stare običaje, a to je dan mirenja, druženja i oprosta i tako ulazimo u Veliki, odnosno Časni post”, dodao je Marić.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je Srni da su Vaskršnje poklade dio običaja i višegodišnje tradicije ovog kraja.

“Sa stanovišta turističke ponude mi već 10 godina ne samo što održavamo ovu manifestaciju, već je svake godine činimo sadržajnijim i značajnijom”, istakao je Barašin.

Tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija počela je služenjem liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u selu Bistrica i parastosom u hramu Svetog Prokopija u Verićima koji je ujedno na ovaj način obilježio i 120 godina postojanja. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika banjalučki Jefrem.

Nakon toga su na platou ispred hrama u Bistrici nastupile ojkačke i folklorne grupe iz Potkozarja, a posjetioci su na brojnim štandovima mogli da probaju razne specijalitete narodne kuhinje, da pogledaju i kupe etno-predmete i različite rukotvorine.

Učesnici su Aktiv žena Bistrice, Udruženja žena “Verićanke”, Gornja i Donja Piskavica i Lovačko udruženje.

Organizatori manifestacije su Crkvena opština Bistrica-Verići, Turistička organizacija grada Banjaluke i Turistička organizacija grada Prijedora.

Ovoj svetkovini, pored mnogih visokih zvanica, prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

SRNA