Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija pohvalila se na društvenim mrežama fotografijama svojih članova koji sa vojničkim beretkama, na kojima se nalazi ratni grb tzv. Armije BiH, poziraju ispred table na ulazu u Višegrad!

Fotografije na kojima se vidi kako predstavnici koordinacionog tijela bošnjačkih NVO vojničkim pozdravima salutiraju na ulazu u Višegrad, kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog udruženja, napravljene su 16. marta, prilikom posjete delegacije bošnjačkih NVO predstavnicima Islamske zajednice u ovom gradu.

– Delegacija koordinacije je brojala 11 članova koordinacije iz Sanskog Mosta, Živinica i Sarajeva. Domaćin sastanka je bio Esad Grabus, imam Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, koji je gostima poželio dobrodošlicu i zahvalnost na posjeti. Naglasio je da, nažalost, malo bošnjačkih predstavnika posjećuje Bošnjake Višegrada i interesuje se za njihov status u mjestu gdje je počinjen genocid tokom proteklog rata. Zahvalio je koordinaciji što je poslala delegaciju nakon prošlonedjeljnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom gradu – navodi se u saopštenju Koordinacije bošnjačkih NVO.

Prvi put čuju

Inače, zanimljivo je da o zvaničnoj posjeti delegacije Koordinacije bošnjačkih NVO Višegradu tamošnje vlasti, ali i obični građani ne znaju ništa, što, opet, ukazuje na to da se “junačenje” članova bošnjačkih NVO na fotografijama pri ulasku (ili izlasku) u Višegrad, suštinski ne razlikuje od sličnih “podviga” koje fudbalski navijači prave prilikom gostovanja na “vrućim” terenima. Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković za Press kaže da prvi put čuje vijest o tome da su predstavnici bošnjačkih NVO prije nekoliko dana boravili u tom gradu. On je najoštrije osudio očiglednu provokaciju gostiju iz FBiH, koji su se ispred ulazne table u Višegrad fotografisali u ratničkim pozama.

– Protivim se svemu onome što izaziva razdor među građanima. Na isti način kako sam osudio incidente koji su se prošle sedmice dogodili u Draževini, kada je došlo do napada neodgovornih pojedinaca na novinarske ekipe prilikom okupljanja pristalica Ravnogorskog pokreta, isto tako osuđujem i provokacije koje dolaze od članova te bošnjačke organizacije – kaže Mišković.

Jadan odgovor

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS u Višegradu, Milisav Vasić, takođe kaže da nije imao pojma da su prije nekoliko dana u njegovom gradu boravili ljudi sa beretkama i “zlatnim ljiljanima”.

– Ipak, jasno je da se radi o smišljenoj provokaciji koja bi, valjda, trebalo da pokaže kako u FBiH ima onih koji su spremni da ratuju sa Srbima. Ako je to trebalo da predstavlja nekakav odgovor na incident koji se dogodio u Draževini i koji je svaki normalan čovjek osudio, jadni su oni koji su takav odgovor osmislili. Mislim da bi se “junacima”, koji se jasno vide na tim fotografijama, trebalo da se pozabavi policija, i to na isti način kako su tretirani pojedinci koji su izazvali incident na Draževini – kaže Vasić.

Policija pokrenula istragu

Press saznaje da su odmah nakon što smo juče vlasti u Višegradu obavijestili o tome da su predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO na svojoj Fejsbuk stranici objavili sporne fotografije, istragu o ovom slučaju pokrenuli nadležni u višegradskoj policiji. Sagovornici našeg lista ističu da će policija razmotriti da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Press