Ako presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bude pravna ona će biti dobra, a ako bude politička onda se može očekivati svašta, izjavio je Srni Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.
“Nijedna tačka optužnice nije dokazana van razumne sumnje. To je sigurno”, rekao je Petronijević, koji će 24. marta u Haškom tribunalu prisustvovati izricanju presude.

Kada je riječ o Srebrenici, Petronijević je ocijenio kao neodržive i katastrofalne dosadašnje haške kvalifikacije genocida u toj opštini, te istakao da će one istorijski pasti, ako ne padne u Hagu.

Beogradski advokat napominje da je haško Tužilaštvo tvrdilo jedno, a da je tokom postupka dokazano sasvim drugo ili nije dokazano ono što su oni tvrdili.

Prema njegovim riječima, odbrana je veoma optmistična ukoliko sud ne bude podlijegao pritiscima i odlučivao kao što je u mnogim dosadašnjim slučajevima već se rukovodio činjenicama.

“Ukoliko presuda bude zasnovana na pravu, ona će biti dobra po nas, a ukoliko bude pravo poništeno i ukoliko politika bude diktirala šta će u presudi pisati, onda možete da očekujete svašta”, istakao je Petronijević.

On je naveo da je odbrana tokom suđenja predočila činjenice da pokaže da nije tačna priča o ubijenih više od 7.000, što je i Hag demantovao presudom generalu Zdravku Tolimiru u kojoj se pominje više od 4.900.

“A bilo je 8.000, pa 7.000, pa 12.000, čitava licitacija. Srebrenica je činjenično otvorena, a ja pravno nemam dilemu da ni u najgorem od tih slučajeva to nije mogao biti genocid, nego ratni zločin”, naglasio je Petronijević.

On je rekao da će, najverovatnije, nakon objavljene presude odbrana održati konferenciju za novinare u Hagu i da će neko najaviti žalbu, ili odbrana ili tužilaštvo, ili i jedni i drugi.

Petronijević je napomenuo da će na izricanju presude sud izložiti svoj stav o činjeničnom stanju, izvući zaključak i izreći presudu, te najavio da će najveći dio Karadžićevog advokatskog tima prisustvovati.

SRNA