Veliki skandal potresao je obdanište „Sunce“ u Mirijevu nakon što je jedna od vaspitačica prekjuče vezala trogodišnjeg dječaka duksericom i primorala ga da tako sjedi na noši sam u toaletu.

Takvo ponašanje vaspitačice šokiralo je roditelje, koji su od uprave vrtića zatražili da se ovakav bezobziran odnos prema djetetu kazni. Ko zna koliko bi nesrećni dječak ostao nepomičan i uplakan da jedna od majki nije ranije došla po svoje dijete.

“U toaletu sam zatekla užasan prizor. Na noši je sjedio ko zna koliko dugo uplakan i izbezubljen dječak čije su ruke bile vezane duksericom tako da nije mogao da ustane. Zvala sam odmah vaspitačice, koje su ga uspaničeno oslobodile pravdajući se da je dijete problematično. Juče ujutro razgovarala sam s direktorkom i zaposlenima u vrtiću, ubjeđivali su me da će dotična vaspitačica biti disciplinski sankcionisana, ali da treba da budem strpljiv”, kaže sagovornica Kurira, i dalje šokirana onim što je vidjela u ovoj predškolskoj ustanovi.

Saslušana vaspitačica:

Očekuje se da poslije istrage bude poznato šta je to toliko moglo da iznervira vaspitačicu i da se tako brutalno ponese prema mališanu, ma koliko da je dijete tog uzrasta problematično. Takođe, ostalo je nejasno i da li su roditelji dječaka bili obaviješteni na vrijeme.

U upravi vrtića za Kurir su potvrdili da se incident dogodio i navode da su uzete izjave svih koji su na bilo koji način uključeni u ovaj nemili događaj ili su njegovi svjedoci.

Snežana Petrović, direktorka Predškolske ustanove Zvezdara, kojoj pripada obdanište „Sunce“, kaže za Kurir da ne može da govori o detaljima dok se ne ispitaju sve okolnosti.

“Razgovarala sam sa ocem dječaka, majkom drugog djeteta koja je to vidjela, kao i sa svima koji su uključeni u slučaj, od svakog smo uzeli izjave. Reagovali smo, s incidentom sam upoznata istog dana kad se dogodio. Preduzećemo sve što je po zakonu u nadležnosti ustanove. Strašno je kad se nešto ovako desi. Mi smo ustanova na lijepom glasu, imamo skoro hiljadu radnika i kad jedan zaposleni dopusti sebi ovakve stvari, onda to baš zaboli. Utučena sam, ali ono što je potrebno da se uradi biće urađeno”, kaže Petrovićeva.

Reaguju nadležni:

Ona je navela i da je obaviješten nadležni sekretarijat. U Ministarstvu prosvjete rekli su da je načelnik Školske uprave Beograda od direktorke Predškolske ustanove Zvezdara zatražio detaljnu informaciju o događaju i navode da je za postupanje u ovakvim slučajevima nadležna prvo inspekcija Grada Beograda.

Kurir/NN