Društvo za zaštitu srpske baštine iz Otave uputilo je otvoreno pismo generalnom guverneru Kanade Dejvidu Džonstonu u kom su ukazali da bivši glavni tužilac Haškog tribunala Luiz Arbur nije zaslužila da bude nosilac Pirsonove medalje za mir.

Društvo podsjeća da se Pirsonova medalja dodjeljuje pojedincima koje imaju zasluge za pomoć zemljama u razvoju, posredništvu u konfliktima, pomoći izbjeglicama i drugima kojima je potrebna, jednakim pravima i pravdi, “dakle za sve ono po čemu Arburova nije kod Srba upamćena”.

“Kao glavni tužilac Tribunala Luiz Arbur je navodno imala dužnost da ‘raspodeli’ pravdu širom bivše Јugoslavije, ali je odbila da optuži Franju Tuđmana koji je naredio etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, a nije optužila ni lidere muslimana u BiH”, navedeno je u pismu.

Kanadski Srbi upozoravaju i da je Luiz Arbur u vrijeme bombardovanja Srbije poručila da “Kosovo više neće biti lijepo mjesto za Srbe”, prenose beogradski mediji.

“Doista i nije – ogromna većina Srba je na etničkoj osnovi proterana iz svojih domova u koje se nikad nisu vratili. Kao visoki komesar UN za ljudska prava od 2004 do 2008. godine Arbur nije učinila mnogo da bi se obezbedila pomoć za te izbeglice”, naglašava se u pismu.

Potpisnici konstatuju da je kanadski premijer Lester Pirson, koji je u Prvom svjetskom ratu pomagao srpsku vojsku, oličenje vrijednosti koje medalja danas nosi i da on nikad ne bi odobrio dodjelu tog priznanja Luiz Arbur.

Luiz Arbur bila je glavni tužilac Haškog tribunala od septembra 1996. do septembra 1999. godine.

Ona je u vrijeme NATO bombardovanja SR Јugoslavije 27. maja 1999. godine podigla optužnicu protiv Slobodana Miloševića za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

SRNA