Ako se Tužilaštvo BiH bude čvrsto držalo svojih nedavno ustanovljenih principa da podiže optužnice protiv onih koji šire nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, plašim se da bi nakon sutrašnjeg dana tužioci koji se bave ovom problematikom mogli da pocrkaju od posla!

Ako ćemo iskreno, čudim se da savjesni ljudi iz pomenutog tužilaštva već do sada nisu polomili prste kucajući optužnice protiv brojnih znanih i neznanih delija iz Federacije BiH, političara, intelektualaca, likova iz nevladinih organizacija i anonimnih internetskih frikova, koji su danima prije izricanja presude Radovanu Karadžiću presudili svim Srbima i Republici Srpskoj. Ako se već držimo nekog reda, valjda bi bilo pošteno da nadležni iz Tužilaštva BiH, koji bdiju nad procesom pomirenja i pažljivo prate svaku javno izgovorenu riječ, kad već nisu juče, onda makar sutra, širom otvore oči i uši i pohvataju sve izjave u federalnim medijima koje se odnose na Karadžićevu presudu. Ma kakva ona bila.

Takođe, iskreno vjerujem da Tužilaštvo BiH neće proganjati samo ostrašćene fanatike iz “većeg entiteta”, koji očekivanu osuđujuću presudu prvom predsjedniku RS iščekuju kao okidač za nesputano izlivanje mržnje prema svemu što je srpsko i “genocidno”. S obzirom na to da je ovo tužilaštvo nedavno uvelo praksu da su za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje odgovorni i mediji, koji prenose izjave “mrzitelja”, živo me zanima broj novinskih, radio i televizijskih kuća iz FBiH koji će “popasti” tužbu zbog toga što su doslovno prenijeli izjave Munire Subašić, Sejfudina Tokića, Zaima Backovića, slučajnih prolaznika, Sulje ili Muje.

Ako je Elta televizija kriva zbog toga što je prenijela stav predsjednika jednog od brojnih udruženja porodica nestalih iz RS, koji je u proteklom ratu izgubio oko 40 najbližih članova svoje porodice i koji se usudio da dirne u lik i djelo predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice”, valjda će se u Tužilaštvu BiH naći i neki principijelni tužilac koji će Muniru, Sejfu, Zaima i medijske kuće koje prenose njihove huškačke izjave (a skoro svaka im je takva), konačno odvaliti po džepu, zabraniti im rad ili ih strpati u zatvor. Šanse da se to dogodi jednake su onima da Subašićeva ispuni svoju raniju prijetnju i demonstrativno se odseli iz BiH. To znači – nikakve.

Press