U rođačko-burazerskoj zemlji u kojoj je nepotizam postao svemirska sila javni konkurs za posao bi, kako veli moj komšo, trebalo da izgleda ovako:

Na osnovu člana 345. i 343. stav 1. Zakona o javnim službenicima („Službeni glasnik”, br. 190/09, 178/12 i 44/15) i člana 8. Pravilnika o svim pravilima i procedurama javne konkurencije za zapošljavanje i postavljanje državnih službenika („Službeni glasnik”, br. 99/09, 48/13 i 27/19) „Agencija za nove državne krpelje” raspisuje javni konkurs za upražnjeno radno mjesto doživotnog savjetnika u Zavodu X.

Opis posla: Savjetnik je dužan da prima platu i povremeno dolazi na posao. Obavezan je da čačka nos, ispija kafe u ugodnom ambijentu, pozira u fotelji sa službenim telefonom, te da se vozi u službenom “audiju”. Da potčinjene tlači i da po nalogu obavlja i druge poslove kao što su rektalno planinarenje i titranje jaja direktoru koji je inicirao konkurs.

Prema opštim uslovima za prijem u radni odnos savjetnik mora da ima to i to prezime, te da je iz te i te familije i stranke. Dužan je da bude pun sebe i prazan znanja, ali i bolesno ambiciozan, bez profesionalnog ugleda i zdravstveno nesposoban. Uslov je i da je višestruko osuđivan za krivična djela i najmanje tri puta otpuštan iz državnog organa prije objavljivanja konkursa.

Posebni uslovi: Savjetnik mora da poznaje rad na Fejsbuku, a dvije godine iskustva u državnoj službi će tek steći. Uz to, u međuvremenu je dužan da završi neki od “večernjih” fakulteta i položi stručni ispit za rad u republičkim organima.

Napokon, svi kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove podložni su javnom testiranju. U tom smislu, intervju s njima vodiće članovi konkursne komisije, a prijave na konkurs se mogu dostaviti na pisanom obrascu: Lični podaci i podaci o obrazovanju, radnom iskustvu, dodatnim sposobnostima, položenom stručnom ispitu, s tim da će agencija na prijedlog konkursne komisije odbaciti sve neblagovremene, nedopuštene, nerazumljive ili nepotpune prijave…

(Ne)očekivani epilog: Brojne i pošteno dobijene diplome, naučeni strani jezici, izgubljeni dani, sati i desetine dostavljenih papira ope’ poslužiše za zadovoljavanje forme konkursa, jer su u komisiji bili direktor X-a, njegova svastika i rođo iz agencije. Savjetnik tako posta direktorov sinovac. Džaba i Harvard ako nemaš jakog strica…

Press