Nataša Kandić, Sonja Biserko i Sandra Orlović ključna su imena na listi svjedoka u procesu koji je Tužilaštvo BiH pokrenulo protiv predsjednika Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i menadžmenta, urednika i novinara “Elta” televizije iz Banjaluke.

One su, prema Mandićevim riječima, u aprilu prošle godine dale izjave protiv njega u Tužilaštvu. Ubrzo je protiv Mandića i “Elta” televizije podignuta optužnica za govor mržnje i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti i razdora. Tužilaštvo ih je optužilo nakon što su krivičnu prijavu podnijeli predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave date “Elti” 19. februara 2014. godine. Komentarišući javne istupe predstavnika udruženja žena majki Srebrenice Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, Mandić je rekao da je u Bratuncu i Srebrenici počinjen genocid i to 1992. i 1993, a da je 1995. godine bio osvetnički zločin. Sud BiH je potvrdio optužnicu krajem februara ove godine u jedinstvenom slučaju u istoriji pravosuđa BiH u kojem predstavnicima medija prijeti zatvorska kazna zbog prenošenja informacija.

Mandić kaže da nikada nije sreo ni upoznao svjedoke iz Srbije i da je njihovo svjedočenje apsurdno kao i pokretanje postupka.

– Jedino je Kandićeva jednom prilikom tražila da budemo članovi REKOM-a čiji je koordinator, ali sam to odbio. Vjerovatno je zato odlučila da svjedoči protiv mene. Biserko je predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a njena koleginica Orlovićeva je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo. Niti s njima šta imam, niti to želim – kaže Mandić.

Glas Srpske