Odbrana prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića detaljno će istražiti svaki incident koji se navodi u optužnici, ne samo zbog prvostepene presude, već i zato što je to važno za istoriju Srba i trebalo bi da bude nacionalni interes Republike Srpske i Srbije, rekao je šef Istražnog tima odbrane Milomir Savčić.

“To se posebno odnosi na onaj dio presude gdje se prvostepeno sudsko Vijeće Haškog tribunala poziva na nekakav nepostojeći telefonski razgovor Karadžića i Miroslava Deronjića”, izjavio je Savčić i dodao da će ti dokazi i argumenti biti predstavljeni Žalbenom vijeću Haškog tribunala.

On je rekao da se prvostepeno Sudsko vijeće Haškog tribunala, takođe, poziva na ulogu Milenka Karišika kada je došao u rejon Bajkovice kod pukovnika Vinka Pandurevića da vidi sudbinu svog zarobljenog policajca, a sudsko vijeće to prikazuje u potpuno drugom svjetlu.

Kada je riječ o Srebrenici, Savčić ističe da se od broja stradalih Bošnjaka moraju odvojiti ubijeni za koji neko mora da odgovara i poginuli.

“Prvostepeno sudsko vijeće Haškog tribunala poziva se i na posjetu zamjenika ministra i vršioca dužnosti ministra Tomislava Kovača kabinetu predsjednika”, rekao je Savčić, dodajući da je ovo samo nekoliko detalja u vezi sa Srebrenicom.

On je naveo da im je, nakon izricanja prvostepene presude, Karadžić rekao da Bošnjaci danas moraju da se opredijele – da li su za trajno neprijateljstvo sa Srbima ili za utvrđivanje istine o svemu šta se desilo i individualne odgovornosti.

“Ukoliko Bošnjaci insistiraju na tome da su Srbi agresori i zločinci i da su za sve odgovorni, to je put trajnom neprijateljstvu koji je vrlo opasan i sa kojeg nema povratka”, istakao je Savčić koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

On je rekao da Karadžićeva odbrana tačno zna šta treba da uradi do žalbenog postupka, ali da je za to neophodna finansijska podrška institucija Republike Srpske.

“Moramo ljude u Karadžićevoj odbrani profesionalno zaposliti da rade ovaj posao i da im to bude osnovna i jedina djelatnost. Samo tako možemo uspjeti”, kaže Savčić.

Šef tima Karadžićeve odbrane Goran Petronijević rekao je ranije da će odbrana u žalbenom postupku posebnu pažnju posvetiti dijelovima presude koji se tiču ratnih događaja u Srebrenici i Sarajevu.

Karadžić je 24. marta prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na 40 godina zatvora.

SRNA