Jovan Gavrić (25), Nikola Vidačković (18) i Mirko Vranić (22), svi sa područja Gradiške, privedeni su nakon što su “kašikarom” prijetili vlasniku banjalučke pivnice “Kružni tok” Želimiru Tojagiću (60).

Privođenje je prošlo kranje dramatično jer je Gavrić iz bombe izvukao osigurač, ali ga je hrabri policajac spriječio u aktiviranju.

U policiji navode da je grupa uhapšena u srijedu oko 00.20 nedaleko od pivnice u Ulici Sime Matavulja, kada je dežurna patrola policije primijetila sumnjiv kombi u kojem su bili natovareni ugostiteljski stolovi.

Izvađen osigurač

– Prilikom legitimisanja vozača uočena su tri lica kako istrčavaju iz pivnice i brzom intervencijom policajaca oni su lišeni slobode. Tom prilikom Jovan Gavrić je u šaci držao ručnu bombu “M75”, bez osigurača, koja prisebnošću policajaca Budimira Popovića i Veljka Karanovića nije aktivirana. Naime, nakon što je uočio bombu, Popović je svojom rukom stisnuo šaku osumnjičenog da ne bi došlo do eksplozije. Policajci su potom pronašli osigurač, vratili ga u bombu i bezbjedno je oduzeli od osumnjičenog – navode u CJB Banjaluka.

U policiji nisu željeli da govore o detaljima slučaja, ni motivu zbog kojeg su mladići prijetili vlasniku pivnice.

– Nakon kriminalističke obrade sve trojica privedenih pušteni su da se brane sa slobode. U toku je utvrđivanje pojedinačne odgovornosti osumnjičenih i kvalifikacija krivičnih djela, nakon čega će protiv odgovornih biti podneseni odgovarajući izvještaji nadležnom tužilaštvu – navode u policiji.

Vlasnik pivnice Želimir Tojagić kaže za Press da ne poznaje nijednog od privedenih mladića. Međutim, tvrdi da su mu sami ispričali da su bili plaćeni da uzmu stolove koji su bili u njegovom magacinu.

– Problem je nastao nakon što sam jednom mladiću iznajmio lokal za proslavu Nove godine, a ti stolovi su ostali kao garant da će platiti najam lokala. Međutim, do danas mi taj taj mladić nije isplatio kompletan iznos. Zbog toga nisam želio da mu vratim stolove koji, navodno, uopšte nisu njegovi, već nekog trećeg lica – priča Tojagić.

Plaćenici

On kaže da su trojica mladića ušli u lokal i sami rekli da su “dobili po 20 maraka da mu uzmu stolove”. Nakon toga jedan od njih je za šankom izvadio bombu.

– Mene nisu povrijedili, a kada su iz magacina uzeli sporni inventar pojavila se policija. To je sve što znam. Dakle, te momke ne poznajem i uvjeren sam da su bili plaćeni da “odrade posao” – rekao je Tojagić, dodajući da je policija oduzela sporne stolove.

Inače, Jovan Gavrić i Nikola Vidačković imaju bogate policijske dosijee i obojica su pravosnažno osuđivani. Vidačković je krajem maja prošle godine osuđen za napad na Damjana Crnomarkovića (20) iz Laminaca, koga je flašom udario po glavi, od čega je mladić podlegao nakon deset dana. Obojica su učestvovali u više tuča i incidenata, a Gavrić je osuđivan zbog trgovine narkoticima.

Pohvale za hrabrost

Zbog iskazane hrabrosti i profesionalnosti u službi, za policajce Budimira Popovića i Veljka Karanovića, koji su učestvovali u hapšenju, danas će biti upriličen prijem kod načelnika CJB Banjaluka Boška Pandže. Prijemu će prisustvovati i komandir Policijske stanice Centar Miladin Ivanković, u kojoj su Popović i Karanović zaposleni.

– Hrabri policajci biće i pismeno pohvaljeni – saopšio je CJB Banjaluka.

Press