Na poziv Udruženja fudbalskih sudija i instruktora GFS Prijedor internacionalni sudija iz Banjaluke Ognjen Valjić održao je edukativno predavanje mladim kolegama i koleginicama na temu „Pozicioniranje sudija“.

U amfiteatru prijedorske Medicinske škole koji je bio i te kako popunjen arbitar sa FIFA znakom je, u dijalogu sa kolegama sa svih nivoa takmičenja, razmenjivao mišljenja i iskustva ističiću da je pozicioniranje sudija u suštini i najbitniji segment jer od njega zavisi kvalitet donesenih odluka na utakmicama.

-Suđenje je živa, napresušna materija, organizam u kojem uvek imate razne analize, razmenjivanje mišljenja, donošenje zaključaka i nije monotono niti šablonirano. Putem video klipova i snimaka napravili smo kvalitetnu prezentaciju i sve ono u teoriji što smo pričali potkrepili smo video materijalom. Danas je sudija sve više profesionalac i UEFA i FIFA mnogo polažu na samu edukaciju, izgradnju ličnosti i profesionalizaciji – istakao je Ognjen Valjić koji je sa oduševljenjem prihvatio poziv Udruženja fudbalskih sudija i instruktira GFS Prijedor.

Iako s njim sudi premijerligaške, ali i utakmice UEFA Evropske lige, Prijedorčanin Sreten Udovičić je prisustvovao seminaru kolege iz Banjaluke.

-Ovim putem želim da se zahvalim kolegi Valjiću koji je prihvatio poziv, a naša želja je da u narednom periodu ovakvih predavanja ima što više kako bi edukovali arbitre ne samo iz našeg Grada već i regije, Dubice, Novog Grada, Gradiške, Sanskog Mosta… Pozicioniranje sudija na utakmicama je najvažniji segment jer ako je ono kvalitetno i ako arbitri blagovremeno zauzmu dobar položaj onda mogu i da donesu kvalitetne i nepogrešive odluke – rekao je Sreten Udovičić.

Za kratko vreme, posle osnivanja Udruženja fudbalskih sudija i instruktora GFS Prijedor ova organizacija je napravila mnoge pozitivne stvari i korake u cilju edukacije i kvalitetnijeg sastava arbitara. Sudijski evropski šmek osetio se u gradu na Sani, a nakon predavanja internacionalca iz Banjaluke svi su otišli puni utisaka i bogati za jedno ogromno iskustvo. Pogotovo oni arbitri pred kojima je sudijska budućnost.

Domaćini Ognjenu Valjiću bio je predsednik UFSI GFS Prijedor Drago Lukić, sekretar Udruženja Petar Kraišnik i Upravni odbor novoformirane organizacije.

prijedor24h