U kreditnim odborima Balkan Investment Banke, koju je Republika Srpska 2013. godine preuzela od litvanske kompanije “Ukio grup” iz Kaunasa, bilo je najviše članova bliskih vladi eksperata PDP-a i SDS-a, koji su krajem 2001. godine, Fabriku glinice “Birač” prodali upravo “Ukio grupi”.

Da se radi o dobro osmišljenim kriminalnim radnjama, potvrđuje i podatak da je Vlada RS, koju su činili PDP i SDS, dvije godine nakon potpisivanja ugovora o prodaji “Birča” za 10.250.000 maraka, smanjila cijenu već prodate fabrike na šest miliona maraka, otpisala 4.250.000 KM obaveza, smanjila im ugovorene investicije sa 56 miliona maraka na svega 11 miliona maraka i dala im povlaštene tarife za struju i prevoz željeznicama.

– Upravo iz tih poslova, vidljiva je veza visokih funkcionera PDP-a i SDS-a sa litvanskim biznismenima koji su ojadili i Balkan Investment Banku i “Birač” – rekao je izvor “Narodnih”.

Kako se dolazilo do kredita, ko snosi odgovornost za dodjelu milionskih iznosa nelikvidnim firmama, da li je Uprava banke znala da će pojedini krediti postati nenaplativi, koji su privrednici bili uvezani sa kreditnim odborima…

Ovo su samo neka od pitanja koja istražuju novinari “Narodnih”.

U prilogu su imena članova svih kreditnih odbora od formiranja Balkan Investment Banke.

U narednom broju štampanog izdanja objavićemo spisak firmi koje nisu vratile kredite, imena njihovih vlasnika ili direktora, te navesti ko im je zvanično odobrio dobijanje višemilionskih kredita bez kvalitetne kreditne analize.

Narodne novine