Osim što je vojni vrh muslimanske vojske u Srebrenici, predvođene Naserom Orićem, činio zločine nad Srbima i nad vlastitim narodom, siromašnom enklavom harao je kriminal i šverc. Humanitarna pomoć pod Orićevim nadzorom, završavala je na srebreničkoj pijaci, a donacije u privatnim džepovima nekolicine.

Saznanja su ovo operacije “Guber” muslimanske tajne službe AID  kojom je tada rukovodio Kemal Ademović. Stotine poslijeratnih svjedočenja Srebreničana, tajni dokumenti, presretnuti razgovori smješteni su u dosije “Guber”, čije dijelove i večeras objavljujemo.

aid oric

U vrijeme dok još nije bio odlikovan zlatnim ljiljanom, “heroj od Srebrenice” – Naser Orić volio je zlato. I srebro! Bar tako je zadokumentovao AID. /665-666/ Sa Fahrudinom Salihovićem opljačkao je sef fabrike “11. mart”. A u sefu je bilo najmanje 28 kilograma zlata. Kasnije su ga pretočili u manje poluge i sklonili na sigurno. Zlato je bilo i platežno sredstvo u Srebrenici. Za kilogram krompira zlatan prsten ili burma./556 A kad je zlata ponestalo dobro su došle i njemačke marke. Što više to bolje! I to opet za krompir, žito, konzerve, pasulj ili tjesteninu. A roba je pristizala iz humanitanih konvoja!

Dok je narod gladovao “Vezir”, kako  glasi Orićev pseudonim u dijelu tajnih dokumenata, živio je u izobilju. Za svoje merhametlije organizovao je svadbe. Kilogram soli iz humanitarnog skladišta za dva litra rakije od domaćina. Šećer za meso. A tjestenina za cigarete Marlboro. Tako je svadbu sa 300 zvanica priredio i Vezirov pomoćnik za moral Nijaz Mašić. A on “heroj od Srebrenice”, herojski se borio i sa pristiglim donacijama i novcima dobijenim iz Sarajeva. Јer bio je glavni blagajnik.

aid oric1

U pisanim svjedočanstivma Muslimana, koje je AID uredno ažurirao, a potom sklonio od javnosti, brojni su slični primjeri kako je vojno i dijelom civilno rukovodstvo  u ratu bahato vladalo Srebrenicom. Kao i na frontu gdje su ubijani srpski civili i zarobljeni vojnici, predvodio ih je “Zlatni vezir” sit komandant gladne vojske, i danas obožavani “Heroj nacije”!

RTRS