Specijalni odnosi Republike Srpske i Srbije određeni su Dejtonskim mirovnim sporazumom i nisu ni sa kakvom lošom namjerom prema cijeloj BiH, nego s ciljem jačanja odnosa i saradnje sa BiH, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.On je istakao da je BiH, prema svim pokazateljima, među najvećim partnerima Srbije.

“Na spoljnopolitičkom planu BiH i Srbija imaju dobre odnose i korektno sarađuju. Nije bilo velikih problema, osim u slučaju predloga rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. BiH, pošto nije imala stav, nije mogla da bude prisutna na zasedanju, ali je šef Misije BiH htio da učestvuje”, rekao je Dačić za sarajevsku OBN televiziju.

On smatra da je potrebna tolerancija između dvije zemlje. “Za odnose u regionu ključni su odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske i u tom trouglu treba tražiti sve poluge i za dobre odnose i za moguće probleme”, naglasio je Dačić.

Napominjući da su odnosi u regionu bolji nego što su bili ranije, on kaže da, ipak, nije zadovoljan njima, jer se pokazuje da nismo zreli kao region. “Dok celi svet ide napred mi u regionu smo suviše vezani za prošlost”, pojasnio je Dačić.

Komentarišući međustranačke odnose u Republici Srpskoj, on je naveo da su se Vlada Srbije i država Srbija trudili da se ne miješaju u odlučivanje ko će dobiti više glasova na izborima.

“Jedinstvo političkih partija potrebno je zbog budućnosti Republike Srpske, BiH, ali i celog regiona. I u BiH i u Republici Srpskoj napravljena je politička ravnoteža u smislu političkih funkcija i svako dalje usložnjavanje tih prilika ide u korist neprijateljima Republike Srpske i BiH”, smatra Dačić.

Kada je riječ o Kosovu, prema njegovom mišljenju, to je živ proces i trebalo bi naći neko trajno rješenje.

SRNA