Tzv. Sa­vez za pro­mje­ne us­ko­ro bi mo­gao pre­dložiti pred­sje­da­va­ju­ćem SM BiH De­ni­su Zviz­di­ću da sa mjes­ta mi­nis­tra bez­bje­dnos­ti BiH smi­je­ni Dra­ga­na Me­kti­ća, ko­ji je pri­mi­ti­vnim is­tu­pi­ma u ja­vnos­ti na­nio ve­li­ku šte­tu ovom po­li­ti­čkom blo­ku i in­sti­tu­ci­ja­ma ko­je pred­stav­lja, re­kao je za “Na­ro­dne” izvor bli­zak ovoj po­li­ti­čkoj gru­pa­ci­ji.

Pri­je to­ga mo­ra­ju iz­dej­stvo­va­ti po­dršku pred­sje­da­va­ju­ćeg Pred­sje­dniš­tva BiH i li­de­ra SDA Ba­ki­ra Ize­tbe­go­vi­ća, ko­ji otvo­re­no kaže da je Me­ktić je­dan od naj­bo­ljih ka­dro­va ko­je je Srpska ika­da ima­la u in­sti­tu­ci­ja­ma BiH.

“Ovo ne­ma ni u Zan­zi­ba­ru. Mi­nis­tra bez­bje­dnos­ti ze­mlje u ko­joj su sta­sa­li brojni te­ro­ris­ti ko­ji da­nas pri­je­te ci­je­loj Evro­pi i iz ko­je se re­gru­tu­ju naj­ra­di­kal­ni­ji bor­ci ‘Islam­ske države’, vi­še od bor­be pro­tiv te­ro­ri­zma in­te­re­su­ju de­ta­lji iz pri­va­tnog živo­ta no­vi­na­ra i ure­dni­ka ko­ji ga spo­mi­nju u kon­tek­stu ko­ji mu se ne do­pa­da. To je dno dna”, pro­ko­men­ta­ri­sao je sa­go­vor­nik “Narodnih” iz Sa­ve­za za pro­mje­ne.

On sma­tra da se Me­ktić spus­tio na, kako kaže, ni­vo Zma­ja od Ši­po­va ka­da je ma­hao fo­to­gra­fi­ja­ma na­vo­dno sni­mlje­nim na je­dnoj ja­hti u Por­to­rožu, te ka­da je no­vi­nar­e RTRS-a na­zi­vao naj­po­grdni­jim ime­ni­ma.

“Za­ni­mlji­vo je da se ni­ka­da ni­je izvi­nio, uprkos zah­tje­vi­ma no­vi­nar­ske pro­fe­si­je, kao što je to uči­nio mi­nis­tar u Vla­di Srbi­je Bra­ti­slav Ga­šić, ko­ji je mo­rao da ode iz fo­te­lje zbog izja­ve da ‘vo­li no­vi­nar­ke ko­je la­ko kle­knu'”, do­da­je sagovornik “Narodnih”.

Na­kon što je Okružnom tužilaš­tvu u Ba­nja­lu­ci, Tužilaš­tvu BiH i bez­bje­dno­snim agen­ci­ja­ma sti­gla pri­ja­va pro­tiv Me­kti­ća, u ko­joj de­mo­bi­li­sa­ni bor­ci iz Prnja­vo­ra traže da se prei­spi­ta nje­go­va od­go­vor­nost u slu­ča­ju ubis­tva je­dnog li­ca hrvat­ske na­ci­onal­nos­ti u zgra­di SЈB Prnja­vor u lje­to 1992. go­di­ne, aktu­el­ni mi­nis­tar bez­bje­dnos­ti BiH se na­šao pod lu­pom po­je­di­nih za­pa­dnih am­ba­sa­da či­ju je po­dršku do­ne­da­vno imao.

“Ispi­ta­će­mo sve na­vo­de iz te pri­ja­ve”, re­kao je “Na­ro­dnim” izvor iz je­dne bezbje­dno­sne agen­ci­je.

Da pos­to­je ne­ugo­dne stva­ri iz Me­kti­će­ve pro­šlos­ti, navodi se u tekstu, potvrdio je i izvor bli­zak Službi za po­slo­ve sa stran­ci­ma BiH, gdje su, ka­ko kaže, za vri­je­me Mektićevog man­da­ta ut­vrđe­ne broj­ne ne­pra­vil­nos­ti na ten­de­rima, po­se­bno oko oda­bi­ra agen­ci­je za ugo­va­ra­nje pre­vo­za za ile­gal­ce ko­je tre­ba de­por­to­va­ti.

“Su­mnji­vi su aranžma­ni čel­nih lju­di Službe za po­slo­ve sa stran­ci­ma i po­je­di­nih bez­bje­dno­snih agen­ci­ja sa pre­du­ze­ći­ma ko­je su kod ten­der­skih ko­mi­si­ja go­di­na­ma bi­le u po­vla­šte­nom po­ložaju”, do­da­je ovaj izvor “Narodnih”.

U tom kon­tek­stu spo­mi­nje vi­še­mi­li­on­ski ten­der za iz­gra­dnju i opre­ma­nje no­ve Upravne zgra­de i Te­ren­skog cen­tra Sa­ra­je­vo, zbog če­ga je na­čel­nik Odje­lje­nja za fi­nan­si­je i admi­nis­tra­ci­ju Službe za po­slo­ve sa stran­ci­ma Da­ni­jel Ga­nić optužio Dra­ga­na Me­kti­ća i nje­go­vog ta­daš­njeg za­mje­ni­ka Ize­ta Ni­za­ma da su uve­ćali ra­čun za 700.000 ma­ra­ka.

“Me­ktić i Ni­zam su se kri­vi­čnog pro­go­na spa­si­li ta­ko što su za­po­sli­li dva sro­dni­ka pre­dme­tnom tužiocu Tužilaš­tva BiH, ko­ji je zbog to­ga na­pi­sao na­re­dbu o za­tva­ra­nju is­tra­ge”, do­da­je sa­go­vor­nik “Na­ro­dnih”.

SRNA