No­vo­iza­bra­ni pred­sje­dnik SDS-a Vu­ko­ta Go­ve­da­ri­ca de­fi­ni­ti­vno je odlu­čio da ne ide u Pa­la­tu Re­pu­bli­ke na sas­ta­nak sa pred­sje­dni­kom RS Mi­lo­ra­dom Do­di­kom.

Ta­ko je, u sti­lu svog pret­ho­dni­ka, još je­dnom odbio pruženu ru­ku pred­sje­dni­ka Re­pu­bli­ke, ko­ja sim­bo­li­še srpsko je­din­stvo, prav­da­ju­ći to ri­je­či­ma da u Do­di­ko­vom po­zi­vu ni­je de­fi­ni­san okvir o če­mu tre­ba da raz­go­va­ra­ju.

– Nes­hva­tlji­vo mi je da sje­dnem na sas­ta­nak bez te­ma. Po­zvao sam ga da to de­fi­ni­še – nas­ta­vio je uslov­lja­va­ti Go­ve­da­ri­ca.

Uz čes­tit­ku po­vo­dom izbo­ra na mjes­to pred­sje­dni­ka SDS-a, Do­dik je na­gla­sio da RS i njen de­mo­krat­ski okvir po­dra­zu­mi­je­va­ju di­ja­log svih po­li­ti­čkih su­bje­ka­ta.

– Sto­ga Vas kao pred­sje­dnik Re­pu­bli­ke Srpske, po­zi­vam da raz­go­va­ra­mo o svim pi­ta­nji­ma bi­tnim za Srpsku i njen na­rod – na­pi­sao je Do­dik Go­ve­da­ri­ci.
No­vo­iza­bra­ni pred­sje­dnik SDS-a se u me­đu­vre­me­nu u Sa­ra­je­vu sas­tao sa li­de­rom SDA i pred­sje­da­va­ju­ćim Pred­sje­dniš­tva BiH Ba­ki­rom Ize­tbe­go­vi­ćem i sas­ta­nak ni­je uslov­lja­vao dos­tav­lja­njem dne­vnog re­da. Ni­ti je pi­tao u kom svoj­stvu ga Ize­tbe­go­vić po­zi­va na sas­ta­nak.

– Go­ve­da­ri­ca je svjes­tan da, bez dužih pri­pre­ma, ne može raz­go­va­ra­ti u okvi­ru odre­đe­nih te­ma, po­go­to­vo ne sa Do­di­kom. Za­to je tražio dne­vni red, po­sli­je če­ga  bi an­gažovao svo­je ti­mo­ve iz stra­na­čkih odbo­ra, ko­ji pre­ten­du­ju da bu­du vla­da u sjen­ci, da mu na­pi­šu šta tre­ba go­vo­ri­ti. Stra­hu­je da mu se mo­gao po­no­vi­ti slu­čaj sa sje­dni­ce Na­ro­dne skup­šti­ne RS ka­da je, ci­ti­ra­ju­ći Ma­ksa Ve­be­ra, re­kao da je on fi­lo­zof, a ne so­ci­olog. Tvrdim da uop­šte ni­je shva­tio zbog če­ga je pred­sje­dnik NSRS Ne­de­ljko Ču­bri­lo­vić za­tražio ri­ječ da bi is­pra­vio kri­vi na­vod – do­da­je naš izvor, bli­zak stra­na­čkom vrhu SDS-a.

On pod­sje­ća da je Vu­ko­ta Go­ve­da­ri­ca na pri­je­mnom ispi­tu za mas­ter stu­di­je na Fa­kul­te­tu po­li­ti­čkih na­uka u Ba­nja­lu­ci osvo­jio sa­mo je­dan bod, od mo­gu­ćih 50.

– Do­dik je u po­zi­vu Go­ve­da­ri­ci na­gla­sio da bi raz­go­va­ra­li o svim pi­ta­nji­ma bi­tnim za srpski na­rod. Tre­ba li da mu na­crta ko­ja su to pi­ta­nja? Ta­ko­đe, upu­tio mu je po­ziv dvi­je se­dmi­ce pri­je po­nu­đe­nog ter­mi­na, da može izu­či­ti te­ma­ti­ku. Kao da je znao da mu za po­li­ti­čke sta­vo­ve tre­ba du­ga pri­pre­ma. Pa, i sam Vu­ko­ta kaže da po­li­ti­ka ni­je gu­sla­nje, da brzo za­pam­tiš ono što tre­ba da “ot­pje­vaš” – do­dao je naš sa­go­vor­nik.

Narodne novine