Više od dvije hiljade ljudi u Јasenovcu je prisustvovalo komemoraciji, povodom 71. godišnjice proboja jasenovačkih logoraša. Osim malobrojnih živih svjedoka, komemoraciji je prisustvovalo bivše hrvatsko rukovodstvo, ali ne i sadašnje.

Današnju komemoraciju organizovao je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u saradnji sa Antifašističkom ligom Hrvatske. Iz Јasenovca danas žestoke osude politike koju vode hrvatske vlasti.

Kažu, danas se vodi politika sakrivanja, negiranja ili u najmanju ruku relativizovanja počinjenih zločina, uz neskriveno obnavljanje ustaške zločinačke države. Najžešći je bio bivši predsjednik Hrvatske, Stipe Mesić. Poslao je jasnu poruku “Ako neko govori kao ustaša, zastupa i podstiče njihove ideje, onda je on ustaša.

I zato nije nikakvo pretjerivanje ako se kaže da se nad današnjom Hrvatskom nadvio ustaški duh”.

Na stotine hiljada stradalih – rezultat je sistematskog ubijanja Srba, Јevreja, Roma, i ostalih, istorijska je činjenica o kojoj svjedoče malobrojni preživjeli logoraši, koji ni danas ne znaju kako su uspjeli izbjeći ustaške dželate.

“Na moje oči sam gledala kako se ubija, kako se zlostavljaju, glad. Moj brat od strica je počeo da uzme jedan komadić kruha ali su mu odsjekli nožem ruku odmah”, sjeća se Dobrila Kukolj predsjednica Udruženja logoraša.

Preživjela logorašica Nevenka Marinković govori: “Koga nisu ubili metkom, ugušili plinom, ili spalili zatrovali su tifusom”.

Ovo su činjenice, iako se danas u Hrvatskoj prošlost pokušava falsifikovati, a ustaški zločini nazvati drugim imenom. Danas se u Hrvatskoj vodi politika sakrivanja, negiranja te relativizovanja zločina, kategoričan je Stipe Mesić počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

“Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali kao ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole ako pjeva njihove pjesme, onda on je ustaša”, izjavio je danas Mesić.

Zbog raskola na političkoj sceni Hrvastke i sukoba mišljenja, ove godine u Јasenovcu su održane tri komemoracije.

Protivnici fašizma i ustaške politike nisu stali rame uz rame s političkim vrhom Hrvatske i prisustvovali obilježavanju 22. aprila. Kažu, ona je bila iznuđena i neiskrena.

Da su ustaški zločini za svaku osudu potvrđuje današnja komemoracija koja je bila najmasovnija.

“Dominiraju oni koji razumiju štaje bio drugi svjetski rat, dominiraju oni koji razumiju kakvi su se zločini dogodili od strane ustaškog režima”, riječi su bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Јosipovića.

Danas prisutni u Јasenovcu jednoglasni – moramo poštovati ovo mjesto i znati zašto smo tu.

“Tu sam da odam počast svima onima koji su stradali ovdje i mučki ubijeni”, kaže Zdravko Pantelić iz Kalinovca, dok Slobodan Ljubičić iz Siska kratko dodaje: “Ništa vam više ne bih rekao. Ovo je dan sjećanja, a ne dan politike.

Iako najbrojnija, današnja komemoracija u Јasenovcu, u dijelu hrvatskih medija okarakterisana je kao skup s kojeg su poslate političke poruke.

RTRS