Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ ocijenio je da reagovanje SDA na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića predstavlja kontinuitet napada ove stranke na sve što nosi prefiks “srpski” i da tako postupaju samo oni koji se nisu pomirili sa postojanjem Republike Srpske i žele njen nestanak.
“Dobronamjernu Nikolićevu izjavu da `BiH želi svako dobro, ali da to isto želi i Republici Srpskoj` mogu osuditi samo oni koji se ni 20 godina poslije rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu pomirili sa postojanjem Republike Srpske i koji i danas žele njen nestanak”, ističe se u saopštenju SNSD-a.

SNSD ih poziva da pažljivo pročitaju Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustav BiH, jer se u njemu nigdje ne pominje “RS”, već jasno, nedvosmisleno i isključivo Republika Srpska.

Republika Srpska, osnovana prije 24 godine, postojaće zauvijek, poručuju iz SNSD-a.

“Potpuno nam je jasno zašto su reagovali na dobronamjernu i pomirljivu izjavu predsjednika Srbije, koja je i garant Dejtonskog sporazuma, a nisu reagovali na skandalozne izjave turskog premijera u tehničkom mandatu Ahmeta Davutoglua koje su u suprotnosti sa ustavnim poretkom BiH”, navode iz SNSD-a.

Iz SNSD-a poručuju da će već za desetak dana sa političke scene otići Davutoglu i njegova neoosmanska politika. “SNSD će učiniti sve da njegovim putem, u istoriju, krenu i svi oni koji žele nestanak Republike Srpske ili sa njima sarađuju”, naglašava se u saopštenju.

SNSD podsjeća SDA na činjenicu da Republika Srpska nikada nije blokirala proces evropskih integracija, već je, nasuprot tome, sve uslove ispunjavala na vrijeme i prije svih drugih u BiH, čuvajući pritom ustavni poredak, nadležnosti i nivo autonomije i nikako drugačije, a tako će se ponašati i u budućnosti.

SRNA