Mitropolita Sergija, episkopa Joanikija i Nikolaja Valujeva, nekadašnjeg bokserskog šampiona, a sada poslanika Putinove partije u Dumi, Amfilohije je darivao ikonama Sv. Vasilija, a Emira Kusturicu, kome je crkveno kršteno ime Nemanja, ordenom Sv. Stefana Lazarevića

Tradicionalno, pod ostroškim stijenama, praznik Sv. Vasilija Ostroškog, proslavilo je na hiljade vjernika iz Crne Gore, zemalja regiona, ali i šire.

Zajedno, kako je to već godinama običaj, ljudi raznih nacionalnosti i vjera cjelivali su mošti sveca koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Plato ispred manastira bio je preplavljen šatorima, vrećama i ćebadima onih koji su noć prije došli da prisustvuju ponoćnom prazničnom bdeniju, gdje je u crkvi Vavedenja moleban i akatist služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije je služio i centralnu arhijerejsku liturgiju, na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje mitropolita Ternopoljskog i Kremenjeckog Sergija, iz Zapadne Ukrajine, i episkopa budimljansko–nikšićkog Joanikija. Nakon toga vjernici su pristupili svetoj čaši pričešća.

mitropolit_amfilohije

U besjedi Joanikije je kazao da se svetost nasleđuje, ali ne po krvi, već po duhu i da je za to najbolji svjedok Sveti Vasilije Ostroški koji je živio u vremenu velikih iskušenja.

Govoreći o 17.vijeku, vijeku, kako je kazao, stradanja, ali i vremena kada se Gospod proslavio u svom narodu i svetoj crkvi, najviše preko Sv. Vasilija, Joanikije je kazao da iako je bilo tursko ropstvo narod je bio privržen crkvi, a manastiri su bili puni monaha.

Prema riječima episkopa budimljansko nikšićkog Sv. Vasilije se oslanjao na Pećku patrijaršiju i bio joj potpora, ali i stub vjere pravoslavne

“17.vijek je na istorijsku scenu izveo i veliku, slavnu porodicu Petrović”, kazao je Joanikije.

Ističući da je 12.maj praznik za cijelu Crnu Goru, ali i za svo pravoslavlje, Joanikije je kazao da je to i dan kada se oko ćivota Sv. Vasilija sabere narod, sveštenstvo, ali i dragi gosti iz čitavog svijeta. Ove godine to su mitropolit Sergije i bokser Nikolaj Valujev, za koga je kazao da je “ponos ruske države, ali i sila Rusije”.

vjernici_pod_ostrogom

Mitropolit Sergije je istakao da narod koji živi s vjerom i koji se raduje vjeri odolijeva svim iskušenjima, a da je upravo vjera ta koja narod ujedinjuje.

Njega, Joanikija i Valujeva, nekadašnjeg bokserskog šampiona, a sada poslanika Putinove partije u Dumi, Amfilohije je darivao ikonama Sv. Vasilija, a Emira Kusturicu, kome je crkveno kršteno ime Nemanja, ordenom Sv. Stefana Lazarevića. Amfilohije je podsjetio da je otvoren prvi pravoslavni filmski festival u sklopu koga se filmovi prikazuju u Podgorici, Nikšiću i Beranama.

“Posebno nas raduje da na tom festivalu učestvuju, između ostalih, naši znameniti režiseri Nikita Mihalkov, kome će u Podgorici biti uručeno odlikovanje, i Nemanja Kusturica koji je ne samo nosilac one velike istine da umjetnost i ljepota spasavaju svijet, nego da umjetnost samo kada je spojena sa dobrom, vrlinom, sa stidom, kao što je govorio čuveni Tarkovski, takva umjetnost spasava svijet, osvećuje, prosvećuje, ukrašava ljepotom duše i tijelo sve one koji se hrane tom i takvom umjetnošću”, kazao je Amfilohije.

Zahvaljujući se na ordenu Kusturica je izrazio poštovanje prema crkvi i svecima posebno u “trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i preživljavaju teške trenutke”.

vjernici_pod_ostrogom.jpg_1

Pod Ostrog je donesen i časni krst, osvećen na Golgoti o Vaskrsu ove godine, koji do Vidovdana, kada će biti postavljen na mjesto budućeg hrama Sv. Kneza Lazara u Kingisepu, Petrogradska oblast, obilazi pravoslavne svetinje.

Vasilije Ostroški (Jovanović), koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjski manastir Uspenija presvete Bogorodice. U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Umro je 1671. godine, a zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen je za sveca.

Vijesti