Granična policija BiH vratila je jutros sa graničnog prelaza Rača autobus sa članovima Srpskog sabora “Zavetnici”, koji su namjeravali da se pridruže mitingu “Srcem za Srpsku-stop izdaji!” u Banjaluci.

Srpski sabor “Zavetnici” je saopštio da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, po nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, naredio da članovi “Zavetnika” budu vraćeni sa graničnog prelaza.

“Zavetnici” koji su organizovano krenuli na skup “Srcem za Republiku Srpsku-Stop izdaji!”da bi pružili podršku rukovodstvu i narodu Republike Srpske, kažu da su samo htjeli da izraze svoj legitiman politički stav.

– Naš autobus koji je krenuo iz Beograda uspio je da prođe kontrolu sa srpske strane, ali ga je granična policija zaustavila, očigledno po nalogu Dragana Mektića koji je juče u sredstvima javnog informisanja u više navrata rekao da neće dozvoliti da politička organizacija “Zavetnici” uđe na treitoriju BiH – rekao je Stefan Stamenkovski, predsjednik “Zavetnika”.

Ministar bezbjednosti saopštio je još juče da su Graničnoj službi BiH izdata naređenja da se, kako je rekao, određenim ekstremističkim grupama zabrani ulazak u BiH.

“Zavetnici”, s druge strane, smatraju da je nedopustivo što se svaka srpska patriotska organizacija naziva ekstremističkom grupom, i podsjećaju da im je namjera bila da mirno i dostojanstveno iskažu podršku predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj.

Članica “Zavetnika” Katarina Minić kaže da je “velika sramota opstrukcija dolaska na miting”, te dodaje da su našli sve moguće razloge da ih ne bi pustili.

Iz “Zavetnika” ističu da je sramota što patriote dovode u vezu sa ekstremizmom, te pitaju zašto je sramota veoljeti svoju zamlju i pružati podršku srpskom narodu s druge strane Drine.

Autobus u kome su bili članovi “Zavetnika” nekoliko časova zadržan je na graničnom prelazu Rača, da bi na kraju bio vraćen za Beograd. Pripadnici ovog pokreta, ipak, su pojedinačno ušli u BiH i pridružili se mitingu “Srcem za Srpsku”.

RTRS