Predsjednik Liste za pravdu i Red Nebojša Vukanović napisao je otvoreno pismo patrijarhu srpskom Irineju, nakon što je Njegova svetost pozvao da se odustane od protesta u Banjaluci.

Vukanović je u pismu patrijarha optužio da djelimično snosi odgovornost za teško stanje u Republici Srpskoj, dodajući da, kako kaže, umjesto da hrišćanski digne glas i pokuša svojim autoritetom zaštititi ugnjetavane i ponižene od nasilja paranoičnog Tiranina, nažalost Njegova svetost i neki visoki crkveni velikodostojnici podržavaju njegovo bezumno nasilje.

Pismo prenosimo u cjelosti bez gramatičkih izmjena zbog autentičnosti:

Vaša svetosti,

Nakon Vaših učestalih istupa u javnosti i direktnog uplitanja u politička dešavanja u Republici Srpskoj, te podrške koju direktno i indirektno pružate režimu u Republici Srpskoj, odlučio sam da Vam napišem otvoreno pismo i zamolim Vas da napokon prestanete da svojim istupima dijelite i zbunjujete srpski narod sa ove strane rijeke Drine.

Zbog strašnog mjesta na kome sjedite i važne funkcije koju obavljate, kao hrišćanin i iskonski vjernik suzdržaću se od teških riječi, kao što sam ranije u više navrata odustajao od javnog obraćanja iako ste svojim ponašanjem i javnim istupima koji nisu primjereni srpskom patrijarhu sigurno zaslužili da Vam se piše mnogo češće, oštrije i otvorenije.

Cijenim Vašu zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska, ali nažalost i Vi Vaša svetosti djelimično snosite odgovornost za trenutno teško stanje. Da niste poslednjeg dana izborne kampanje oktobra 2014. godine došli u Banjaluku na otvaranje nedovršenog spomenika Stefana Nemanje i izjavili da Dodik treba da i dalje nastavi uspješno da kormilari Republikom Srpskom, možda bi Republika Srpska danas bila slobodna država u kojoj bi građani mogli slobodno da se okupe i iskažu svoje mišljenje.

Nažalost Vaše neprikalno miješanje u političke prilike u Republici Srpskoj, kao i neprimjereni istupi i učešće pojedinih vladika naše Crkve u predizbornoj kampanji Milorada Dodika, produžile su agoniju i situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Ukoliko Vam je iskreno stalo da se zaustave podjele i nasilje, svom prijatelju ste nedavno na slavi u Mrčajevcima trebali poručiti da prestane sa podjelama i pljačkanjem svog naroda, da više ne koristi jezik mržnje, vrijeđa i ponižava političke protivnike nazivaću ih izdajnicima i vodeći protiv njih vodi najprljaviju kampanju zloupotrebljavajući javni servis i medije.

Nažalost umjesto da pastirski pokušate urazumiti Dodika i od njega zatražite da prestane gušiti osnovna ljudska prava i ponižavati sopstveni narod, Vi ste očito na Svetog Đorđa dobili jasne instrukcije kako da napišete pismo u kome se zastupaju njegovi stavovi.

Dodikova munjevita reakcija i pismo u kojem Vam se zahvaljuje i tobože izražava spremnost da odustane od protesta ako ustukne i opozicija, jasno govori da je sve ranije bilo detaljno pripremljeno, kao što ste u dogovoru sa Dodikom nedavno organizovali i sastanak sa liderima najvećih stranaka u Bijeljini kako bi ojačali njegovu oslabljenu poziciju.

Neću ulaziti u motive ovakvog Vašeg ponašanja, koje nanosi veliku štetu prije svega ugledu naše Crkve ali i cijelom srpskom narodu. Morate biti svjesni velike odgovornosti i posledica svake riječi koju izgovorite ili napišete. Dovoljno bi bilo da samo nekoliko dana dođete u Republiku Srpsku i boravite među svojim vjernicima pa da osjetite sve posledice tiranije i nasilja Vašeg prijatelja koji je najodgovorniji za sistematsku pljačku, uništavanje i podjelu svog naroda.

Ukoliko Vam je teško da pređete rijeku Drinu, dovoljno je da samo nekoliko dana gledate režimske medije koje kontroliše Vaš prijatelj, mržnju i laž koju šire trujući napaćenu naciju, i shvatićete da smo bili slobodniji i tokom perioda nekih stranih okupacija. Samo jednom zaobiđite Dodika pri dolasku, i umjesto sa njegovim kumovima razgovarajte sa narodom i vjernicima i u njihovim očima vidjećete svu tugu, strah, očaj, apatiju i bijedu u koju ih je gurno Vaš prijatelj. Niko nikada nije ovako teško ponizio, podijelio i unesrećio srpski narod, kao što je to uradio Vaš prijatelj.

Umjesto da hrišćanski dignete glas i pokušate svojim autoritetom zaštititi ugnjetavane i ponižene od nasilja paranoičnog Tiranina, nažalost Vi i neki visoki crkveni velikodostojnici podržavate njegovo bezumno nasilje. I Dodik, kao i njegov bivši partijski šef, ideolog i učitelj Tito, istinski je komunisti i ateista koji se naknadno naprasno produhovio, ali ni ćopavi maršal u najteža vremena stradanja i podjele naše Crkve nikada nije ovako grubo ponižavao i zloupotrebljavao našu Crkvu i njene velikodostojnike, i koristio ih u svoje dnevno-političke interese.

Hrišćanski je praštati, jer griješimo svi, često i mi koji pokušavamo da oslobodimo narod od nasilja i tiranije paranoičnog Oca nacije i njegove bahate i otuđene oligarhije. Narod i milostivi Bog će i Vama oprostiti što ste u neznanju ili zabludi podržavali nenarodni režim i nasilje nad soptvenom nacijom, ali više nikada ne bi ste trebali da političkim izjavama dijelite svoj narod i vjernike, i dajete podršku bahatim tiranima, makar Vam oni bili bliski prijatelji kojima dolazite na slavu.

Od smjene vladike Artemije i sve otvorenijih sukoba među našim vladikama, naša Crkva ima mnogo otvorenih rana i nerješenih pitanja kojima bi se trebalo raspravljati na Saboru, a crkveni velikodostojnici ne treba da se miješaju u dnevno-politička pitanja. Crkva i država moraju ostati razdvojene, a pastiri treba da se staraju o duhovnovnosti svoga stada.

Nadam se da će te razumijeti da Vam ovo pismo pišem sa dobrim namjerama i željom da kao vjernik ukažem na očigledne propuste i velike greške koje mogu imati velike posledice za naš narod i Crkvu. Vjerujem da će podjelama i nasilju uskoro doći kraj, i da će se i naša mnogostradalna Crkva osloboditi pritisaka neodgovornih pojedinaca koji misle da su iznad naroda, Crkve i države.

S poštovanjem i strahom Božijim,
U Trebinju, 13.05.2016. Nebojša Vukanović

Press