Splitski studenti protive se postavljanju spomenika 72. bojni Vojne policije i ističu da se žrtve logora “Lora” ne smiju zaboraviti.

Studenti poručuju da bi spomenik sa natpisom “Pod ovim znakom smo pobijedili” predstavljao istorijski falsifikat i neviđenu uvredu, te da bi ponovo traumatizovao preživjele iz takozvanog Vojnoistražnog centra “Lora”.

“Pripadnici 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske Tomislav Duić, komandant Vojnog zatvora `Lora`, zatim, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić, te Miljenko Bajić, Јosip Bikić i Davor Banić osuđeni su u sudskom predmetu `Lora 1`”, podsjećaju splitski studenti.

split studentski palkati LORA (2)

Sud je na osnovu dokaza utvrdio da su oni u periodu od marta do septembra 1992. godine u takozvanom Vojnoistražnom centru “Lora” u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civila, uglavnom srpske nacionalnosti.

Tamo su vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, zlostavljajući ih fizički i psihički, sve dok neki nisu umrli, poput Gojka Bulovića i Nenada Kneževića.

Vrhovni sud je u cijelosti potvrdio presudu, a u toku su procesi zločina koji je objavio i dokumentovao Dalmatinski komitet za ljudska prava.

split studentski palkati LORA (3)

“Smatramo da tom spomeniku nije mjesto u našem gradu, jer se niko od građana Hrvatske ne bi trebalo da ponosi zvjerskim mučenjima patološkog karaktera koja su se pod komandom 72. bojne Vojne policije odvijala u Splitu”, poručuje se u saopštenju splitskih studenata.

Plakate sa ovim navodima studenti su zalijepili na zgradi splitskog Gradskog vijeća, univerzitetskom kampusu, ispred studentske menze i na drugim gradskim lokacijama.

SRNA