Mario Barišić, bivši pripadnik hrvatske Vojne policije, detaljno opisao jezive zločine nad Srbima u logorima “Lora” i “Kuline”. Srpkinje su silovali, tjerali na seks s kučićima, vidio sam u “Lori” zarobljenike, jednom su bile iskopane oči, jednom odsječene uši

Bivši komandant hrvatske Vojne policije u Šibeniku Mario Barišić detaljno je opisao kako su početkom devedesetih u logorima “Lora” i “Kuline” na najmonstrouznije načine mučeni srpski vojnici i civili!

Barišić kaže da se nije borio za Hrvatsku nastalu na krvi nedužnih ljudi, staraca i djece i zbog toga je još prije 18 godina prvi put o zločinima govorio u hrvatskom tužilaštvu.

Do danas, međutim, niko od zločinaca koje je on optužio nije pozvan na odgovornost.

Barišić je prvi put prije šest godina u razgovoru za frankfurtske “Vijesti” ispričao jezive detalje o hrvatskim zločinima nad Srbima. Taj intervju je prošao relativno nezapaženo u našoj javnosti, pa je Informer odlučio da uoči još jedne godišnjice zločinačke akcije “Oluja” ponovi ovo svjedočenje.

zarobljeni_srpski_vojnici

“Tadašnji zamjenik komandanta 72. bojne Vojne policije Tvrtko Pašalić aprila 1992. odveo me je u “Loru” i pokazao neevidentirane zarobljenike s kojima možemo da radimo šta hoćemo – započeo je Barišić svoju ispovijest i nastavio:

“Kad je jedan od čuvara Bloka C Ivica Livaja otvorio teška metalna vrata, ušli smo u mračnu prostoriju, pod je bio sav u krvi i vodi. Tek poslije par minuta u uglu sam primjetio zarobljene. Jednom su bile iskopane oči, jednom odsječene uši… Kad me je jedan od njih primijetio, počeo je da jeca: “Ubij me, spasi me, ubij me, spasi me!” – prisjetio se Barišić i dodao da su podjednake grozote i mučenja preživljavali i Srbi zatočeni u vojnom zatvoru “Kuline” kod Šibenika:

“Tamo su ih uglavnom mučili puštanjem struje iz induktorskog telefona prikačenog na genitalije. Tjerali su ih i da seksualno opšte među sobom, silovali su mlade devojke! Sve se to događalo od 23 časa pa nadalje. Tu vojni policajci ništa nisu mogli. Mogli su ta zverstva da prijave meni, a ja sam imao mogućnost da ih prijavim ili višim instancama ili mom direktnom pretpostavljenom, koji je, međutim, sva ta mučenja i predvodio.

Psi silovali žene

Barišić navodi da se nekoliko puta požalio Pašaliću da je to što rade nehumano, ali da se ovaj žestoko brecnuo na njega što brani “četnike i četnikuše”.

“Prestao sam bilo šta da mu govorim kad je jednom prilikom izveo sve pritvorenike i u crnoj uniformi sa crnom kapom sa slovom “U” poručio: “Ja sam unuk Ante Pavelića!” , prisjetio se Barišić.

Vozač gradonačelnice Knina dovodio kuče da siluje Srpkinje

Mario Barišić kaže da je možda najgnusniji u jezivim mučenjima Srba bio Ivica Burilović, jedan od vozača bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac.
“Neka on ispriča šta je to radio u zatvoru Kuline i da li je tačno da je dovodio svoje kuče i pritvorene Srpkinje terao na seksualni odnos sa njim! Neka kaže zbog čega je čobanica Marija Klisurić htjela da se ubije, a moji vojnici su je spasli” , apelovao je Barišić.

lora

Informer