VIŠKOVO,10.03.2013. RIJEKA CRKVA SVETI MATEJ MISA PREDVODI BANJALUÈKI BISKUP MONSINJOR FRANJO KOMARICA SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku je strašno, napisao je u pismu banjalučkom biskupu predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik piše da je Franjo Komarica svojom izjavom uvrijedio ne samo stanovnike Banjaluke, Potkozarja i cijele Srpske – već i mučenike koji postradaše u brojnim stratištima u Drugom svjetskom ratu.

“Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja, koju smo, svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo”, napisao je Dodik.

Zbog Komaričinog istupa pojedinci prijete i tužbama. Nakon sastanka sa advokatom, članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske odlučili su da od banjalučkog biskupa zatraže javno izvinjenje.

“Ukoliko to izvinjenje ne bude učinjeno preduzećemo daljne pravne radnje što ne isključuje mogućnost podnošenja tužbe”, rekao je Željko Bubić, advokat Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske.

“Iznenađenje od gospodina Komarice, kao jednog dobrog pastira što sam smatrao do ove sinoćnje izjave. Mislim da je izgubio i stado i izgubio je mnogo toga u očima ove populacije”, kazao je Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske

Sličan stav imaju i brojne političke partije. I dok se socijalisti pitaju da li Komarica želi da sapere grijeh ustaškim zločincima, gradonačelnik Banjaluke tvrdi da biskup pokušava da opravda služenje mise u Blajburgu. Skandalozno poređenje oštro su osudili u srpskom Sabranju Baštionik. Kažu da je to samo kontinuitet ponašanja Franje Komarice.

“Porediti Blajburg sa Banjalukom, ne da je drsko i uvredljivo nego je prvokativno i veoma opasno. Niko više od Banjalučana i Srba nije osjetio na sebi šta znači biti žrtva progona i zločina”, rekao je Predrag Adamović iz Srbskog Sabranja Baštionik.

Čak je i u Hrvatskoj o slučaju Blajburg javnost odavno podijeljena. U Zagrebu se dva puta  mjeri svaka izgovorena riječ o hrvatskoj prošlosti. Biskupovo poređenje je najblaže rečeno, nesretno jer spaja nespojivo, tvrdi banjalučki istoričar Željko Vujadinović.

“Veoma je teško govoriti o Banjaluci danas, upoređivati je sa Blajburgom a na jedan način zanemariti dešavanja u Drugom svjetskom ratu kao što su zbivanja u Drakuliću, Šargovcu i Motikama u kojima su u ubistvu znatnog djela stanovništva tada, dakle preko dvije hiljade i tristo ljudi, učestovali i pojedini pripadnici Katoličke crkve”, izjavio je istoričar  Željko Vujadinović.

Komarica danas nije imao vremena za novinare. Bar su nam tako rekli u banjalučkoj biskupiji, uz objašnjenje da je na sastanku sa sveštenstvom. Komarica je, kažu Banjalučani, svojim istupom sve banjalučke Hrvate praktično poistovjetio sa ustašama. Samo zbog toga bi, u najmanju ruku, trebalo da uputi javno izvinjenje.

ATV