Ministar bezbjednosti BiH zatražiće od Regulatorne agencije za komunikacije da preispita eventualni govor mržnje na Javnom servisu Republike Srpske.

Tvrdi da je poslednja kap u čaši bila plasirana informacija i poruke Dževada Galijaševića o njegovom porijeklu, a Dragan Mektić je na vranrednoj pres konferenciji najavio i tužbe. Pomenuo je Galijaševićevu izjavu u kojoj ga proziva da je usvojen i da se na osnovu matičnog broja na jednoj od diploma može zaključiti da je Hrvat.

Uslijedila je salva optužbi na račun javnog servisa Republike Srpske. Mektić nije birao riječi, pa je poslao niz uvreda na račun novinara i urednika servisa, nazivajući ih najvećim medijskim trovačima u Bosni i Hercegovini. Šire netoleranciju,  kako je rekao, fašističkog karaktera, a ubzo je uslijedio i odgovor uredjivačkog kolegijuma.

“Uređivački kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića, u kojoj je javni servis Republike Srpske nazvao fašističkom televizijom i najvećim trovačem javnog prostora”, kaže se u saopštenju RTRS-a.

Oglasio se i prozvani Dževad Galijašević koji poručuje da je govorio o Mektićevom porijeklu, ali da mu nije pominjao roditelje. Pričao je o stepenu njegovog obrazovanja, ali tvdi da nema namjeru da zadire u  privatni zivot.

Galiješević je ranije tvdio da mu je Metić prijetio, što ministar bezbjednosti danas nije potvrdio. “Zvao sam ga nakon što sam pročitao izjavu, pale su teške riječi”, rekao je Mektić i pozvao predsjednika Republike da reaguje.

“Sve ovo prolazi cenzuru Milorda Dodika. Ja ga pozivam da ovo zaustavi, jer ovo sve ide predaleko, ja mislim da ovo nije ljudski način komunikacije”, rekao je Dragan Mektić,  ministar bezbjednosti BiH.

Ubrzo je odgovorio i predsjednik Srpske. Tvrdi da je pokušao da razgovra sa ministrom bezbjednosti , ali da mu je Mektić poručuio da to ne želi.

“Nikakve moje umješanosti u to nema. Ja poštujem slobodu medijskog izvještavanja. Mogao bi i ja mnogo puta neke ljude da pozovem da zaustave neke gluposti koje se dešavaju, ali još uvijek mislim da je stvar ljudi u medijima da rade ono što rade i na način na koji rade”, rekao je Milorad Dodik,  predsjednik RS.

Međusobne prozivke koje su se i danas mogle čuti, traju već mjesecima. Očigledno da su došle do usijanja a postale su i pravi hit na društvenim mrežama.

ATV