Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić o objavi rezultata popisa iz 2013. godine nezakonita i neprihvatljiva za Republiku Srpsku.

Zavod za statistiku Republike Srpske će, kako je rekao, tražiti da se rezultati popisa objave u skladu sa zakonom.

Dodik je na pres konferenciji istakao da je ovom odlukom direktor Agencije za statistiku BiH zloupotrebio svoj položaj.

Zatražio je da se pitanje popisa nađe i pred Savjetom ministara BiH i da odluka o objavi rezultata popisa bude suspendovana. Pozvao je srpske predstavnike da, ukoliko se to ne desi, ne učestvuju u daljem radu i odlučivanju Savjeta.

Јoš jednom je ponovio, da izjava banjalučkog biskupa Franje Komarice, kojom je Banjaluku uporedio sa Blajburgom, ne doprinosi stabilizaciji odnosa. Potrebno je, kaže, pozvati Komaricu da se izvini i ogradi od ove izjave, jer “drugačije neće biti saradnje i razvijanja dobrih odnosa”.

Upitan da prokomentariše današnje izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, da kontroliše RTRS, Dodik je odgovorio da to nije tačno i da je RTRS nezavisni Јavni servis, dodavši da je danas zvao Mektića, koji mu je preko sekretarice poručio da nema šta s njim da razgovara.

Komentarišući nedavno održani protest opozicije i miting vlasti, Dodik je otkrio da je 14.maja uoči održavanja skupova, pozvao lidera SDS-a Mladena Bosića da svoje stavove iznese na Trgu Krajine pred pristalicama vladajućih stranaka, ali i da njemu to bude omogućeno u parku “Mladen Stojanović” na protestu opozicije, što je, kako je rekao, Bosić odbio.

RTRS