Stranački vrh SDS-a mogao bi zatražiti od vlasti RS da im, prilikom sljedećeg okupljanja u Banjaluci, odobri protestnu šetnju do sjedišta Banjalučke eparhije, gdje bi pročitali otvoreno pismo upućeno patrijarhu srpskom Irineju, koji se, prema njihovim tvrdnjama, svrstao na stranu predsjednika RS Milorada Dodika, saznaju “Narodne”.
Naš izvor iz te partije tvrdi da u krugovima koalicije ima i onih koji razmišljaju da bi trebalo podržati osnivanje bosanske pravoslavne crkve, po uzoru na ono što je u Crnoj Gori učinio Miraš Dedeić.
– Mladen Bosić se nije bez razloga nakostriješio na patrijarha Irineja. To mu je vjerovatno sugerisano iz centrale koja rukovodi protestima – dodaje naš izvor.
Lider SDS-a je, podsjećamo, poručio patrijarhu da bi SPC trebalo da osnuje partiju ukoliko želi da se bavi politikom i da izađu na izbore.
– Uvjeren sam da biste bili neprijatno iznenađeni brojem glasova koje biste dobili – poručio je Bosić.
Poslije toga, uslijedilo je otvoreno pismo patrijarhu, koje je sročio Bosićev savjetnik Nebojša Vukanović, jedan od učesnika u aferi nezakonitog snimanja Mile Radišića.
– Čovjek koji je nosio novac Goranu Suvari, predstavio se kao iskonski vjernik i usudio da najvećem crkvenom autoritetu drži lekciju iz morala! Optužio ga da dijeli i zbunjuje srpski narod, njegove istupe nazvao neprimjerenim, tvrdeći da nanose štetu ugledu crkve i srpskom narodu u cjelini. To je zaista prevršilo svaku mjeru – dodaje naš izvor iz SDS-a.
Svemu je prethodio poziv patrijarha Irineja upućenog vodećim političkim ličnostima u RS, da odustanu od zborovanja i masovnih okupljanja, što je Savez za promjene protumačio kao njegovo svrstavanje na stranu predsjednika Dodika, koji je sa svojim koalicionim partnerima na mitingu za Republiku Srpsku, okupio više od 30.000 građana, naspram šest hiljada pristalica opozicije koji su protestvovali u parku “Mladen Stojanović”.
Istina, čelnici Saveza za promjene tvrdili su da ih je bilo više, dok se u medijima nisu pojavile fotografije snimljene iz aviona.
Oni koji su tvrdili da su na Trgu Krajine najbrojniji bili radnici javnih preduzeća, zaboravljaju činjenicu da su se u park “Mladen Stojanović” uglavnom sjatili službenici gradske administracije iz Doboja, Bijeljine i Trebinja i činovnici iz tridesetak opština u kojima je na vlasti Savez za promjene.
Tako su “obespravljene i siromašne građane” na protestu predstavljali gradski i opštinski činovnici.
Nekoliko dana prije protesta, na sjednici gradske skupštine u Bijeljini, jednom gradskom funkcioneru ispao je dokument sa potpisom Miće Mićića, na kome su uputstva u vezi sa odlaskom na proteste upućena načelnicima gradskih odjeljenja.
– Bukvalno im je naređeno da ulože maksimalan napor kako bi angažovali što veći broj zaposlenika iz gradske administracije koji će putovati u Banjaluku, i obećano da će svi koji budu putovali na proteste, naknadno dobiti jedan slobodan dan. Takođe, u tom pamfletu stoji da su za sve učesnike mitinga obezbijeđeni sendviči i osvježavajuća pića, te da će učesnicima protesta koji rade u organima Gradske uprave, majska plata biti uvećana za iznos dnevnice – dodao je izvor “Narodnih”.
Ipak, ova zloupotreba je spriječena, bar kada je Bijeljina u pitanju, jer je u međuvremenu formirana nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, kojoj je pripao resor finansija.
Miting podrške RS uveličali su Darko Mladić, sin ratnog komandanta VRS i Milan Jolović zvani Legenda, ratni komandant specijalne jedinice VRS “Vukovi sa Drine”.
Mladić je okupljenima poručio da je došao trenutak da se stane u odbranu RS, a Jolović je pročitao pismo ratnih komandanata VRS koji su iskazali podršku predsjedniku Dodiku koji, kako su naveli, hrabro stoji na braniku otadžbine.
Na skupu opozicije, osim lidera tri stranke koje čine taj savez, pojavili su se likovi koji godinama spinuju javnost govoreći o navodnoj ugroženosti svojih prava i predstavnici kombi-stranaka, poput Adama Šukala i Milanka Mihajlice. Prema zvaničnim podacima MUP-a RS, u Banjaluku je na dan protesta i mitinga stiglo 139 autobusa Saveza za promjene i 251 autobus pristalica koalicije okupljene oko SNSD-a.
Kada se sve to sabere, nije teško zaključiti da je vrlo mali broj građana Banjaluke, uprkos medijskoj halabuci, bilbordima i reklamama, odlučio da protestuje protiv vlasti.

Narodne novine