Predsjednik srebreničkog odbora SDP-a BiH Hakija Meholjić danas je najoštrije osudio javni poziv poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da “ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice”, istakavši da je neprimjereno i neprihvatljivo da se vjerski lideri upliću u politiku.
“Ta izjava je neprihvatljiva, ispoljava mržnju i omalovažavanje, unosi razdor i nepovjerenje među ljude koji ovdje žive. Takve izjave ne doprinose pomirenju i suživotu kao ni povratku”, poručio je Meholjić.

On ističe da je Kavazovićeva izjava sramna i da dovodi do zaoštravanja međunacionalnih odnosa i neke vrste nespokojstva i straha povratničke populacije od sličnih odgovora i reakcije srpske strane.

“Lako je Kavazoviću i političarima u Sarajevu iznositi razne opcjene, ali treba da dođu ovdje, da borave i osjete kako narod živi da bi mogli nešto pričati i davati savjete. Oni treba od nas da uče i da vide kako se obični ljudi iz oba naroda koji ovdje žive međusobno uvažavaju i pomažu”, naglašava Meholjić.

On kaže da je misija vjerskih službenika, posebno, poglavara da propovijedaju toleranciju, razumijevanje, međusobno i poštovanje običaja i načina života drugih, da pozivaju na mir i uvažavanje, a ne da se miješaju u politiku i da unose mržnju i nespokojstvo među stanovništvo i narode što čini Kavazović nastavljajući praksu svog prethodnika Mustafe Cerića.

“Ima Kavazović prečeg posla od Srebrenice i neka nas poštedi svoje brige jer, ne samo da izaziva međunacionalnu netrpeljivost i nepovjerenje, nego njegove poruke dovode do podjele i među muslimanskim življem jer se mnogi ne slažu sa njegovim istupima, porukama i načinom na koji on želi rješavati pitanja za koja nije nadležan, ni kompetentan”, ocijenio je Meholjić.

SRNA