Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neugodno iznenađen saopštenjem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u vezi s izjavom poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Višković kaže da nije primjereno za bilo koju ambasadu da ima razumijevanja za zapaljive i, u krajnjoj liniji, ratnohuškačke izjave, a posebno ako takve izjave dolaze od predstavnika vjerskih zajednica.

– Ovakav stav Ambasade SAD-a u BiH je direktno miješanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje, i bez obzira iz koje zemlje da dolaze, ambasadori nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje odnose u zemlji – rekao je Višković.

Višković je istakao da ambasadori nemaju ovlaštenja, niti je njihov posao da određuju kako će građani jedne zemlje živjeti i uređivati svoje međusobne odnose, već da je njihov posao da predstavljaju svoju zemlju.

– Neprihvatljivo je da se Ambasada SAD-a u BiH svrstava na jednu stranu, u ovom slučaju dajući podršku i opravdanje poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, dok istovremeno drugu stranu kritikuje, iako ta druga strana nikada nije pozivala na oružje i rat, već je uvijek insistirala i insistira da se u državi u kojoj svi zajedno živimo poštuje najviši pravni akt te zemlje, a to je njen ustav – dodao je Višković.

Kako Višković ističe, predstavnici međunarodne zajednice i ambasada u BiH treba da se zalažu za dijalog između suprotstavljenih političkih gledišta, a ne da se svrstavaju na jednu stranu.

– Neugodno sam iznenađen stavom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u kojima se prijeti ratom, te razumijevanjem za ovakav javni diskurs jednog vjerskog poglavara – rekao je Višković, te dodao da navodi iz saopštenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država nikako ne ide u prilog stabilnosti BiH, jačanju povjerenja među njenim građanima i zajedničkom životu.

Istakao je da se Republika Srpska oduvijek zalaže za dijalog u okviru BiH.

– Smatram da se jedino konsenzusom može postići dogovor o ključnim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje BiH, a da međunarodna zajednica i predstavnici ambasada u BiH treba da budu snažna podrška tim naporima – zaključuje Višković.

Autor:ATV