Protivgradna stanica u Donjoj Dragotinji brani deo neba RS. Već 15 godina uvek na oprezu, u šupi umesto zimnice – rakete

U prijedorskom selu Donja Dragotinja, svi ga znaju. Čim neko treba da krene na njivu da radi, ili kad čeka prinose, malo-malo, eto ga kući Ranka Zgonjanina. Posebno ako se naoblači. Nije ni čudo, jer im on godinama spasava prinose, radeći kao strelac na protivgradnoj stanici u selu.

U prizemlju njegove kuće, u šupi ne stoji zimnica, već protivgradne rakete. I tako je već dugih 15 godina, otkako je postao profesionalni strelac. Tokom proteklih godina delovao je mnogo puta. U kući mu je radio-stanica i uvek je na oprezu u slučaju da mora da deluje.

– Bilo je svakakvih situacija, ali se sećam da mi je najteže bilo pre nekoliko godina na Ilindan. Mislim da sam tada ispalio deset raketa u roku od pola sata. Efekat je bio odličan i štete su bile minimalne. Posle su mi rekli, da si ti znao kakvo je to bilo nevreme i šta je moglo da napravi, ti bi se uplašio – priča protivgradni strelac Ranko Zgonjanin.

Zbog toga je za mnoge Ranko junak sela. Meštani kažu da od kad je u selu postavljena protivgradna stanica, nije bilo leda. Pre toga često su ga mogli lopatom zgrtati.

– Ovde spasavamo zapadni deo neba Srpske od grada, jer dalje od nas sve do Hrvatske zasada nema protivgradne stanice – kaže Ranko.

STANICE

SISTEMOM protivgradne zaštite na području prijedorske regije sa 23 protivgradne stanice pokriven je grad Prijedor i opštine Kozarska Dubica i Oštra Luka. Do kraja godine očekuje se da se u ovaj sistem uključi i opština Kostajnica, a iz opštine Novi Grad poručuju da će sredstva za ove namene biti deo lokalnog budžeta za narednu godinu. U Republici Srpskoj trenutno su aktivne 203 protivgradne stanice.

Novosti