Damjan Jovičin i David Mastikosa, kompozitori iz Prijedora, nedavno su podelili prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu.

Njihova dela do sada su više puta svirali izvođači savremene muzike širom sveta. Tokom leta ove mlade kompozitore takođe čeka mnogo posla, jer putuju u inostranstvo, gde će opet premijerno biti izvedena njihova nova dela.

 – Obojica smo završili Muzičku školu „Savo Balaban“ u Prijedoru. Trenutno smo možda i najangažovaniji kompozitori iz RS. Ove godine smo, zajedno sa koleginicom Draganom Tabak iz Teslića, imali premijeru kompozicija u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“, u okviru „Dana Vlade S. Miloševića“ – priča Mastikosa.

U Belgiji će, dodaje on, boraviti od 12. do 16. jula, na kursu „SoundMine 2016 – International course in composition and electronic music“.

– Tu može da učestvuje samo 10 ljudi iz celog sveta. Kompoziciju za simfonijski orkestar, na kojoj još radim, sviraće nacionalni belgijski orkestar „DeFilharmonie“. Dobiću priliku za rad sa sjajnim kompozitorima, pedagozima i moći ću da razmenim iskustva sa drugim mladim stvaraocima. Nažalost, ovakve stvari u BiH još su „misaona imenica“ – objašnjava Mastikosa.

Ovo mišljenje deli i Jovičina, koji je treća godina kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Njega od 18. do 26. juna očekuje učešće u letnjoj školi „Walden Creative Musicians Retreat“, u Americi.

– Tu se okupljaju različiti muzički izvođači, kao i kompozitori svih nivoa, od početnika do renomiranih imena. Cilj kursa je profesionalna edukacija na polju savremene muzike. Sarađivaću sa poznatim kompozitorima, pedagozima, profesorima i dirigentima, među kojima će biti i Majkl Doerti, dobitnik Gremija i poznati stvaralac, kako savremene umetničke muzike, tako i filmske. Gostujući anasmbl je „Mivos Quartet“ , koji je izveo premijere mnogih živih savremenih kompozitora i sa entuzijazmom pristupa novim delima. Čast mi je što sam deo jedne ovakve manifestacije – rekao je Jovičina.

Koncert u Zagrebu

David Mastikosa je dobitnik Nagrade Grada Banjaluka – mladima za doprinos u oblasti kulture.

Komponovao je i muziku za predstavu „Istina (ne) boli“. Note za njegove tri kompozicije do sada su objavile dve poznate izdavačke kuće iz Amerike.

Sa Zagrebačkim ansamblom flauta, Mastikosa u novembru priprema veliki projekat. – Komponovaću gotovo sat vremena muzike za ovaj ansambl, a premijera će biti u Zagrebu – rekao je Mastikosa.

Blic