U organizaciji Udruženja Slovenaca “Lipa” iz Prijedora večeras je na malom gradskom trgu održan cjelovečernji koncert muškog hora “Vinograd” iz Vrtovina kod Ajdovščine.
Horovođa Stojan Koren kaže da je riječ o grupi od 15 horskih pjevača koja ove godine obilježava deset godina postojanja.

“Na repertoaru imamo slovenske pjesme, ali i druge kompozicije horske muzike i radujemo se što smo po prvi na ovom području u prilici da predstavimo svoj rad”, rekao je Koren.

On je dodao da je riječ o prijateljima koje je povezala ljubav prema muzici i druženju tako da rado nastupaju na lokalnim svečanosti u okviru kulturnog društva u Vrtovinu, čiji su dio, ali i da iza sebe imaju i dosta gostovanja širom Slovenije i van njenih granica.

Predsjednik Udruženja “Lipa” Alenka Uduč rekla je da su u saradnji sa mnogim slovenačkim gradovima do sada predstavili brojne muzičke grupe i horove u Prijedoru, a da su se ove godine odlučili za ovaj hor koji njeguje slovensku muziku.

Ona je dodala i da su gosti koncerta bili članovi ojkačke grupe “Mlado Potkozarje”.

ojkacka grupa
“Htjeli smo da napravimo neko poređenje tako da zajedno sa njima nastupe i ovdašnji pjevači koji njeguju melos ovog kraja i time publici učinimo još privlačnijim ovaj muzički nastup na otvorenom”, dodala je Udučeva.

Večerašnji koncert bio je jedna od manifestacija Prijedorskog kulturnog ljeta koje se nastavlja već u nedjelju tradicionalnim karavanom “Selo veselo” koji ove godine kreće u nedjelju iz Miske Glave.

SRNA