U Pozorištu Prijedor sutra će biti održan donatorski koncert za dva talentovana i višestruko nagrađivana učenika srednje Muzičke škole na klavirskom odsjeku da bi im se omogućilo dalje usavršavanje.
Riječ je o učenicima drugog razreda Filipu Dukiću i Nikoli Đorojeviću za čije usavršavanje je namijenjen sav prihod od ulaznica.

Organizator donatorskog koncerta je Muzička škola “Savo Balaban” čiji je direktor Aljoša Novaković istakao da je dvojici talentovanih mladh pijanista potrebna podrška radi učešća na međunarodnim takmičenjima.

“Škola maksimalno podržava i pomaže sve svoje talentovane učenike, ali učešća na međunarodnim takmičenjima zahtijevaju mnogo više sredstava, koje nismo u mogućnosti obezbijediti ni mi, ni učenici, te će ovaj koncert biti u toj funkciji. Pred njima je na desetine takmičenja i nastupa na međunarodnoj sceni za šta im je potrebna i ovakva podrška”, rekao je Novaković Srni.

Profesor klavira Brankica Crnogorac rekla je da će na repertoaru biti klavirska djela od klasicizma Mocarta i Betovena, do Šopenovog romantizma, pa sve do početka impresionizma ruskog kompozitora Skrjabina, a neće izostati ni djela popularne muzike.

Koncert pod nazivom “Veče klavira” zakazan je za 19.30 časova, a cijena ulaznice je pet KM. Veče će upotpuniti nastup profesorice solo pjevanja Anete Šurlan.

Zlatni pijanisti iz prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” do sada su učestvovali na brojnim takmičenjima u Republici Srpskoj, BiH, Italiji i Francuskoj.

Nikola Đorojević, koji je inače iz Novog Grada, osvojio je prošle godine prvu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju pijanista “Piano talent 2019” u Milanu.

Među brojnim izvođačima briljirao je i Filip Dukić, osvojivši treću nagradu u konkurenciji od 115 takmičara iz 28 zemalja svijeta.

Agencije

Video: RTRS/prijedor24h