Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naložio je pojačane aktivnosti policije u pogledu kontrola u saobraćaju sa akcentom na brzinu kretanja vozila i vožnju pod dejstvom alkohola, s obzirom da su ova dva faktora glavni uzrok teških saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj.

U prvih pet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj dogodile su se 3.533 saobraćajne nezgode u kojima je smrtno stradalo 55 lica, teže je povrijeđeno 211, dok je lakše povrijeđeno 987 lica.

Broj smrtno stradalih lica je manji za 11,3% (ili za sedam lica) u odnosu na isti period prošle godine. U posmatranom periodu najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su bili neprilagođena brzina kretanja vozila (u 25,4% saobraćajnih nezgoda), a najveći broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama evidentiran je subotom(23,6%), saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U saopštenju se navodi da su u ovoj godini policijski službenici su evidentirali 114.168 prekršaja u saobraćaju, a za počinjene prekršaje podneseno je 1.309 zahtjeva i izdat je 104.361 prekršajni nalog. Po oba vida je u ovom periodu obuhvaćen i sankcionisan 106.161 počinilac prekršaja, što je više za 34% u odnosu na isti period 2015. godine.

Policijski službenici su iz saobraćaja isključili 6.850 zbog vožnje pod uticajem alkohola, a 105 vozača zbog vožnje pod uticajem opijata, što je za 5 % više nego u istom periodu prethodne godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uputilo je prijedlog Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se u izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH drastično povećaju sankcije za prekršaje.

MUP RC apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju u saobraćaju i poštuju postojeće propise, te tako zaštite svoj, ali živote drugih učesnika u saobraćaju.

RTRS