Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i da sa sobom nosi velike opasnosti zbog čega moraju biti zaštićene najveće žrtve zloupotrebe, a to su djeca.
Karan, koji je danas u Banjaluci otvorio konferenciju “Digitalni svijet” povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u informaciono-komunikacionom sektoru, napomenuo je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske razvilo svoje kapacitete kroz posebnu jedinicu za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta.
“Otkrili smo veliki broj kriminalnih i organizovanih međunarodnih i lokalnih grupa koje su zloupotrebljavale u digitalnom svijetu djecu, koja su bila žrtve. Imali smo veliki broj hapšenja i otkrivenih krivičnih djela u tom smislu”, rekao je Karan novinarima u Banjaluci.
On smatra da je potrebno da žene i djevojke budu dio informacionog komunikacionog sistema i bezbjednosti, kao i da je trenutno u MUP-u na rukovodećim mjestima u informaciono-komunikacionih tehnologijama /IKT/ 50 odsto žena.
Prema njegovim riječima, radi se o posebnim profilima, obuci i kapacitetima.
“Na različite načine, kroz odabir dovodimo u MUP Republike Srpske najbolji kadar”, poručio je resorni ministar.
Karan je naglasio da je važno da razvijeni IKT sistemi obezbijede sami svoju zaštitu, te zaštitu autorskih prava.
Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije u MUP-u Srpske Divna Lovrić Bojanić rekla je da je cilj osnažiti djevojke da razvoj karijera nastave u oblasti IKT tehnologija.
Ona kaže da je poseban segment sajber bezbjednost, kao i da trenutno u svijetu ima oko četiri miliona radnih mjesta u vezi sa ovim sektorom.
Konferenciji su prisustvovale i učenice Srednje elektrotehničke škole “Nikola Tesla”.
MUP Republike Srpske organizuje konferenciju uz podršku Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH kroz projekat “Jačanje sajber bezbjednosti u BiH” radi osnaživanja djevojaka da svoje obrazovanje i karijeru usmjere u oblast IKT.
Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT sektoru obilježava se svake godine četvrtog četvrtka u aprilu u više od 140 zemalja svijeta.

Izvor: SRNA/kozarski.com