Nakon manje od pola godine na vlasti, Sabor je danas izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala Vlada MOST-a i takozvane Domoljubne koalicije. U Saboru je dobio samo 15 glasova.

Politička kriza u Hrvatskoj traje praktično od formiranja vlade, a predlog za opoziv premijera u Sabor je podnio HDZ, do nedavno dio vladajuće koalicije.

Orešković je u svom obraćanju tvrdio da je pravi razlog za rušenje njegove Vlade to što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora Ina-MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora “što nekima nije odgovaralo”.

– Nije tajna da se moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova vlade i da sam ih čvrsto branio jer sam duboko svestan važnosti koju Ina i energetski sektor imaju za našu ekonomiju i borio sam se se da zaštitim naše vitalne interese – rekao je Orešković jutros u obraćanju Saboru.

Na potezu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a dio hrvatskih medija objavio je da će konsultacije na Pantovčaku o prekomponovanju ove vlade početi već sutra ujutru.

Index.hr