Hrvatski parlament nastavio je sjednicu raspravom o inicijativi najuticajnije opozicione SDP za smjenu ministra finansija Zdravka Marića, zbog kojeg je vlada Andreja Plenkovića došla u ozbilju krizu, nakon što su ministri iz Mosta, dojučerašnje manje članice vladajuće koalicije, izašli iz vlasti.

Klub poslanika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću, a taj je predlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih poslanika iz te stranke i Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke, Snage i Hrvatske stranke penzionera

Ukoliko Marić bude smijenjen, to će značiti pad vlade i potvrda da najuticajnija vladajuća HDZ premijera Andreja Plenkovića nema većinu.

U Saboru je i premijer Plenković, koji je u prolazu na pitanje novinara da li će biti prijevremenih izbora rekao: “Nisam o tome ništa čuo”.

Sjednica je započela burnom raspravom poslanika vlasti i opozicije i dok jedni hvale i brane premijera Plenkovića, Mostov Nikola Grmoja je kazao da je “premijer prevario građane i da za to mora da odgovara”.

Poslanici vlasti, međutim, smatraju da je Most, čiji je lider Boža Petrov, koji je i predsjednik Sabora, čiju smjenu traži HDZ, stranka destrukcije.

Izvor: RTS