Nakon što je više priloga naše Televizije o presudi banjalučkog Okružnog tužilaštva o okolnostima saobraćajne nesreće, u kojoj je poginuo osamnaestogodišlji Јovan Arbutina – pravna struka reagovala je na izjave postupajućeg tužioca Seada Žerića.

Podnijeli su pritužbu visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, uz obrazloženje da tužilac nije smio da nazove nalaz i mišljenje sudskog vještaka glupostima, ali ni da komentariše sporazum o priznavanju krivice, riječima da taj sporazum nikada ne bi potpisao.

Pravni zastupnici porodice Arbutina smatraju da je ovakvim istupom Žerić degradirao sve tužioce i da zbog toga mora da bude sankcionisan.

“Vučen Nedeljko priča nebuloze on je trebao samo da da svoje mišljenje o brzini vožnje. To su nebuloze. Pa ja sam naručio to vještačenje, ja sam ga nazvao za mišljenje”, izjavio je Sead Žerić, tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka prije nekoliko mjeseci za RTRS.

Tužilac Žerić tu se, nije zaustavio. Čak je išao dotle da je sporazum o priznanju krivice, koji je dogovorio sa optuženim i braniocem o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo Јovan Arbutina janura 2015. nazvao nepotrebnim.

“Iskreno da vam kažem ja da sam optuženi za ovakav događaj nikada ne bih pristao na sporazum”, riječi su Žerića.

Zbog ovakvih izjava reagovala je advokatska kancelarija “Predrag Baroš” iz Banjaluke koja zastupa porodicu Arbutina u procesu nadoknade materijalne i nematerijalne štete. Podnijeli su pritužbu Visokom sudskom tužilačkom savjetu, smatrajući da je Žerić postupio neprofesionalno.

“Na okolnosti samog Sporazuma o priznanju krivice on se izjašnjava da on sam kao ličnost ne bi pristao na taj sporazum, što znači da ni sam nije siguran u optužnicu koju je radio niti u stranu koju zastupa”, kaže za RTRS Todor Duvnjak iz Advokatske kancelarije “Predrag Baroš” Banjaluka.

arbutina

Porodica Arbutina od početka je tvrdila da od tužioca Žerića nisu dobijali potrebne informacije, i da su imali utisak da zastupa vozača koji je usmrtio njihovog sina Јovana, a ne njih kao oštećenu stranu.

Nije ih čak ni obavijestio o dogovoru o postizanju sporazuma o priznanju krivice i ishodu presude, iako je imao zakonsku obavezu. Majka Ljiljana tvrdi da je nakon medijskih istupa imala prijetnje i da su nepoznata lica dolazila pred njihovu kuću, o čemu su obavijestili policiju.

“To je bilo klasično zastrašivanje, vjerovatno da ja ne bih nastavila dalje u medijima da bi me ušutkali, ali ja sam rekla mogu me ušutkati kao što su ušutkali mog Јovana, mogu me ubiti, samo ću tako stati”, rekla je Ljiljana Apbutina.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu nisu željeli da komentarišu pritužbu protiv tužioca Žerića, uz obrazloženje da to nije u njihovoj nadležnosti.

Ako Visoki sudski i tužilački savjeta BiH odluči da je Žerić postupio mimo Zakona, neke od mogućih sankcija mogle bi ga ograničiti u radu, pa čak i oduzeti status tužioca.

Podsjećamo da je nesreća u kojoj je osamnaestogodišei Јovan izgubio život, u presudi okarakterisana kao krivično djelo „Ugrožavanje javnog saobraćaja“ i da je optuženi dobio šestomjesečnu kaznu zatvora i novčanu od 1.500 maraka.

RTRS