Tužilaštvo postupa i preduzima radnje i mjere sa ciljem utvrđivanja pravno relevantnih činjenica bitnih za razjašnjenje uzroka smrti Davida Dragičevića, izjavio je glavni okružni tužilac Želimir Lepir za RTRS. Upitan da prokomentariše zaključke Anketnog odbora, Lepir je naveo da neće komentarisati te Zaključke dok se o njima ne izjasni Narodna skupština.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske, nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, radnje dokazivanja, a koje su provele ovlaštene službene osobe pod nadzorom tužioca, te da određuje pravnu kvalifikaciju, shodno zakonu o VSTS BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima Republike Srpske i Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, piše u odgovoru.

“U svom izlaganju pred narodnim poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio sam da će se ovo Tužilaštvo izjasniti u konkretnom predmetu, tek kada dobije nalaz medicinskog vještačenja od strane tima vještaka iz Zagreba i o tome kao i o dosadašnjim preduzetim mjerama i radnjama blagovremeno obavijestiti javnost”, odgovorio je Lepir.

U dosadašnjem radu u konkretnom predmetu, nije bilo propusta od strane postupajućih tužilaca, a o tome da li je bilo propusta u radu, može isključivo da utvrđuje Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, navodi se u odgovoru.

RTRS